Grootste Noorse bank gaat verder zonder contant geld

27 januari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Net als de op een na grootste bank van Noorwegen, Nordea, heeft nu ook Noorse marktleider DNB besloten om contant geld uit te faseren. Nog maar 6% van de bevolking maakt dagelijks gebruik van contant geld, dat in de ogen van de banken steeds vaker wordt gebruikt op de zwarte markt en om wit te wassen. Ook de Noorse overheid laat nu weten de eerste stappen te willen zetten richting een ‘cashless society’.

Hoewel topeconomen pleiten voor de afschaffing van contant geld, en VISA Europe voorspelt dat in 2020 cash geld compleet overbodig zal zijn, betalen wij in Nederland nog steeds het meest met contant geld. In België blijkt het aantal betalingen met cash geld zelfs toe te nemen. In Noorwegen lijkt die trend compleet omgekeerd, nu al voor de tweede keer een grote financiële speler aangeeft contant geld uit te willen faseren.

DNB en Nordea
Sinds 2015 heeft Nordea, de op een na grootste bank van Noorwegen, niet langer bankbiljetten en muntgeld op zijn bankkantoren. De bank ziet contant geld vooral als veiligheidsrisico voor zijn medewerkers, en besloot daarom contant geld af te schaffen op zijn kantoren. Onlangs liet ook het Noorse DNB, de grootste bank in het Scandinavische land, weten contant geld op zijn kantoren te willen afschaffen. Beide banken zijn van mening dat contant geld het beste zo snel mogelijk uitgefaseerd kan worden. “Er zijn zoveel gevaren en nadelen verbonden aan contant geld dat we tot de conclusie zijn gekomen dat het uitgefaseerd moet worden”, aldus Trond Bentestuen, directeur van DNB, tegenover Noors dagblad Verdens Gang (VG).

De nadelen die Bentestuen noemt zijn onder meer het gebruik van contant geld op de zwarte markt, en het gebruik van bankbiljetten voor het witwassen van zwart verkregen geld. Hij vertelt in het VG: “Vandaag de dag zijn er ongeveer 50 miljard Noorse kronen in circulatie en de centrale bank kan slechts 40% daarvan herleiden. Dat betekent dat de meerderheid van 60% van het contante geld buiten hun controle circuleert. We denken dat dit komt door betalingen die ‘onder de toonbank’ gaan en door witwassen.”

Vooral oudere bevolking
Naar schatting gebruikt nog maar 6% van de Noorse bevolking op dagelijkse basis contant geld. Vooral de oudere generatie lijkt nog veel met bankbiljetten en muntgeld te betalen. Consumenten betalen steeds vaker met hun pinpas en ook contactloos en mobiel betalen zijn bezig aan een opmars, die het betalen zonder contant geld nog eenvoudiger maken. DNB laat weten dat 85% van zijn klanten bijna al zijn bankzaken digitaal regelt, en zelden of nooit op een bankkantoor langskomt.

Trendzetter Nordea biedt nu alleen nog contant geld aan via zijn geldautomaten en bij het hoofdkantoor in Oslo. Ook bij DNB zal contant geld zo snel mogelijk van zijn kantoren verdwijnen. Beide banken zijn voor een zogenaamde ‘cashless society’, een samenleving zonder contant geld, waar alleen digitaal betaald kan worden. De verwachting is dat ook andere banken hun voorbeeld zullen volgen. Het Noorse ministerie van Financiën is nog iets terughoudender, maar heeft ook aangegeven na te denken over de eerste stappen richting een samenleving zonder contant geld. De eerste stap die het ministerie overdenkt is het afschaffen van het bankbiljet van 1.000 kronen (iets meer dan €100) – het grootste biljet dat wordt uitgegeven.