Online vermogensbeheerder Pritle heeft in het eerste halfjaar van 2016 veelal meer rendement gehaald dan haar concurrenten. Vooral de goed gespreide beleggingsportefeuille lijkt veel bij te dragen aan het goede rendement – dat tot wel 6,13% hoger lag dan dat van concurrerende fondsen van banken en andere vermogensbeheerders.
Pritle is een online vermogensbeheerder die in het najaar van 2015 van start is gegaan in Nederland. Volgens CEO en medeoprichter Thomas Bunnik brengt Pritle een nieuwe definitie van particulier vermogensbeheer.
Vooral de eenvoud en toegankelijkheid zijn onderscheidende factoren volgens de topman: “Die eenvoud komt enerzijds tot uiting in het gemak waarmee iedereen kan beginnen vanaf tien euro. Ook mensen met een klein budget die weinig tot geen ervaring hebben met beleggen. Daarnaast hebben we een systeem ontwikkeld waarmee we heel gericht naar ieder beleggingsdoel kunnen toewerken. Zoals geld voor de studie van de kinderen, een mooie vakantie, of bijvoorbeeld een extra potje voor de oude dag.”
Sinds maart 2015 is het FinTech-bedrijf ook actief in België, en sinds korter geleden ook in Oostenrijk en Zwitserland.
Om haar prestaties voor het eerste halfjaar van 2016 in kaart te brengen, besloot Pritle het door haar behaalde rendement te vergelijken met dat van de 22 grootste vrij verhandelbare profielfondsen van de grote banken en vermogensbeheerders in Nederland. Per profielfonds werd de strategische weging naar risicovolle vermogenscategorieën als basis gebruikt voor de vergelijking.
In 18 van de 22 gevallen heeft Pritle beter gepresteerd in H1 2016, blijkt uit de vergelijking. Het grootste verschil in rendement bedroeg 6,13% in het voordeel van Pritle. Aan de andere kant van het spectrum presteerden 4 vermogensbeheerders beter dan de nieuwe online speler, bij wie het hoogst behaalde rendement 0,91% hoger lag dan dat van Pritle over de eerste zes maanden van 2016. Bunnik: “Wij zijn erg tevreden dat de goede rendementen van het eerste kwartaal verder zijn verbeterd in het tweede kwartaal. Dat is goed nieuws voor onze klanten.”
Volgens de online vermogensbeheerder heeft haar goede rendement een aantal oorzaken. Hierbij wijst Pritle op het ontbreken van emotie in haar beleggingsmethode doordat deze systematisch en geautomatiseerd werkt. Bovendien worden de kosten laag gehouden door lage kosten van de onderliggende indexfondsen en lage servicekosten, en het volledig ontbreken van transactiekosten en bewaarloon.
“De spreiding van de beleggingsportefeuille over aandelen, obligaties, onroerend goed, grondstoffen en een geldmarktfonds in combinatie met een goede strategische regio- en sectorverdeling zorgen voor stabielere rendementen”, aldus de vermogensbeheerder. Door de goede spreiding van de beleggingen behield Pritle zijn goede rendement ook in het tweede kwartaal, terwijl de rendementen op Europese aandelen toen juist een daling lieten zien als gevolg van de Brexit perikelen.