Banken en handelshuizen op Wall Street zijn volgens een onderzoek van Amerikaans compensatie-adviesbureau Johnson Associates van plan om hun bonussen voor bankiers en handelaren naar beneden bij te stellen. Hoe ver de bonus wordt ingekort is afhankelijk van het type bankier.
De bonuscultuur in de wereldwijde financiële sector, waarbij bankiers en handelaren meer geld verdienen als zij meer geld opleveren, wordt gezien als een van de oorzaken van de wereldwijde financiële crisis van 2008. Door het rijkelijk belonen van financieel professionals die veel geld opleverden, ontstond een verheerlijking van risicovol gedrag. Om herhaling te voorkomen worden in veel landen maatregelen genomen tegen het stimuleren van risicogedrag, waaronder bijvoorbeeld het bonusplafond in Nederland.
Een recent onderzoek van Johnson Associates naar de compensaties in de Amerikaanse bankensector toont aan dat veel banken en handelshuizen hun compensaties naar beneden schroeven in 2016. De winst van de financiële instellingen zou zijn aangetast door tegenvallende inkomsten uit aandelenhandel in de afgelopen 7 jaar.
Hoewel het beeld van dalende bonussen overal op Wall Street zichtbaar is, verschilt het per type bankier hoeveel minder bonus zal worden uitgekeerd, stelt Johnson Associates. M&A-bankiers staat een daling van 5% tot 15% te wachten, aandeel- en obligatiehandelaren verwachten 15% minder bonus en professionals die bedrijven bijstaan bij kapitaalwerving zouden weleens een kwart van hun bonus kunnen verliezen in 2016. Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zijn uitgaven aan compensatie in het tweede kwartaal van dit jaar al met 13% teruggebracht, meldt persbureau Reuters.
Of de bonusdaling van vorig jaar overtroffen zal worden moet nog blijken. In 2015 werd de gemiddelde bonus van bankiers en handelaren met 9% gekort – de grootste daling van de afgelopen 5 jaar.