Stagiair papiergeld van de wereld

Organisatie
Locatie
Amsterdam
Opleidingsniveau
WO
Periode
Type
Werkstage
Vergoeding
Deze stage is niet meer vacant

Een unieke kans om kennis te maken met de uitgebreide collectie buitenlands papiergeld als stagiair bij DNB!

Jij hebt impact

Bij DNB kom je te werken in het hart van de financiële wereld. Tijdens deze stage maak je kennis met de uitgebreide collectie en het werk van de Nationale Numismatische Collectie (NNC). De collectie buitenlands papiergeld waar jij mee gaat werken moet grotendeels nog ontsloten worden en bestaat uit 20e -eeuws papiergeld uit alle continenten.

Zo doe je dat als stagiair papiergeld van de wereld bij DNB

Geld, als algemeen geaccepteerd betalingsmiddel, is bij uitstek geschikt voor het presenteren van bepaalde idealen en boodschappen. De vormgeving van de biljetten uit deze zeer gevarieerde collectie geven dan ook een bijzondere indruk van nationalisme, kolonialisme en post-kolonialisme.

Je werk als stagiair buitenlands papiergeld bestaat uit drie onderdelen: digitaliseren, beschrijven en analyseren. Je begint met het papiergeld van een specifieke land en scant de objecten zodat jouw hoge kwaliteit afbeeldingen gekoppeld kunnen worden aan database records. Vervolgens beschrijf je in deze records het papiergeld naar de laatste stand van wetenschap. Tot slot analyseer je de geschiedenis van papergeld van het onderzochte land. Je bevindingen verwerk je in dat landenlemma van de online Encyclopedie van Munten en Papiergeld . Dankzij jouw werk maken we de collectie buitenlands papiergeld beschikbaar voor onderzoekers (zoals historici, numismaten en economen) en het brede publiek.

Wat ga je precies doen?

 • Digitaliseren van buitenlands papiergeld.
 • Determineren en beschrijven van buitenland papiergeld.
 • Analyserend onderzoek van papiergeld geschiedenis per land.

Hier doe je dat

De Nederlandsche Bank (DNB) beheert de Nationale Numismatische Collectie (NNC). Dit is de grootste collectie in Nederland van munten, papiergeld en andere numismatische objecten (350.000 objecten). Tot de collectie behoort ook een internationaal vermaarde bibliotheek (50.000 banden).

Je komt te werken bij het cluster NNC van de afdeling Chartaal Beleid en Strategie (CBS). CBS maakt deel uit van de divisie Chartaal Betalingsverkeer en biedt een boeiende, dynamische en veeleisende (internationale) werkomgeving. Het werkterrein van CBS bestrijkt het onderzoek en beleidsvorming op het gebied van chartaal betalingsverkeer. De afdeling verzorgt het beheer en de ontsluiting van de Nationale Numismatische Collectie. Een conservator van de NNC zal je aanspreekpunt zijn en je begeleiden in je werkzaamheden. Ook zul je veel samenwerken met de collectiebeheerders. Momenteel zijn we in Haarlem gevestigd. Over enkele weken verhuizen wij naar het nieuwe cashcentrum in Zeist. Het nieuwe cashcentrum in Zeist is lastig bereikbaar met ov. Houd er rekening mee dat je vanaf het treinstation moet fietsen. Of dat je beschikt over eigen vervoer.

Dit breng je mee

Je hebt interesse in moderne wereldgeschiedenis, nationalisme en (post)kolonialisme. Je leert graag nieuwe dingen en gaat energiek, accuraat en zelfstandig met een opdracht aan de slag.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je bent een wo of hbo student (kunst)geschiedenis, internationale betrekkingen, collectiebeheer of andere relevante studie.
 • Je kunt uitstekend communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. In het Nederlands en in het Engels.
 • Je bent beschikbaar bij voorkeur vanaf juni 2023 beschikbaar voor een periode van minimaal 3 en maximaal 6 maanden. 32-36 uur per week.

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een diverse, betrouwbare en maatschappelijk betrokken organisatie, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving en die doorlopend innoveert. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen.

 • Een stagevergoeding van € 570,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen OV-jaarkaart hebt, ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken, (deels op locatie, deels thuiswerken).
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop.
 • Je kunt je aansluiten bij onze actieve interne netwerken, zoals JongDNB, DiverseDNB, DNB Pride, Female Capital en DNB International. Zij verzorgen regelmatig inhoudelijke en sociale activiteiten, zoals lezingen, lunchseminars en borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Solliciteer nu!

Heb jij interesse om aan de slag te gaan als stagiair bij NNC? Solliciteer dan direct! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 1 mei 2023 een motivatiebrief en je complete CV.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie.

Stage informatie

Organisatie: Organisatie: De Nederlandsche Bank

Locatie: Amsterdam

Opleidingsniveau: WO

Periode:

Type: Werkstage

Vergoeding:

Meer stages