Bladeren

Chipknip

De chipknip is een digitale portemonnee die gekoppeld is aan je betaalpas. De Chipknip dient vooraf opgeladen te worden. Dit kan eenvoudig bij een Chipknipoplaadpunt. Bij iedere betaalautomaat (die Chipknip accepteert) kan men het Chipknip saldo bekijken. Bij het betalen hoeft men geen pincode in te toetsen. Het geld is immers al in de chip opgeslagen. Men kan betalen met Chipknip in snoep- of frisdrankautomaten, kantines, parkeerautomaten, telefooncellen, het openbaar vervoer en op enkele andere locaties.

De chipknip is bedacht om voornamelijk kleine betalingen mee te doen. Via de chipknip zet je een bedrag apart en hoeft dus maar eenmalig van de betaalrekening afgeschreven te worden in plaats van meerdere malen voor kleine bedragen.

Chipknip verdwijnt als betaalmiddel
Na 1 januari 2015 kan de Chipknip niet meer worden gebruikt als betaalmiddel. Dit maakte Currence vandaag bekend, de eigenaar van de nationale betaalproducten in Nederland. Vanwege het teruglopende aantal transacties en het succes van alternatieve betaalmethoden is besloten om de Chipknip als betaalmethode te beëindigen.

Gebruik van de Chipknip neemt sterk af

Op basis van de marktontwikkelingen en na consultatie van marktpartijen heeft Currence besloten om 17 jaar na de introductie te stoppen met de Chipknip. Kleine bedragen worden steeds vaker gepind, waardoor Chipknip steeds meer overbodig wordt. Het aantal Chipkniptransacties is dan ook sterk afgenomen van 171,7 miljoen in 2011 tot 148,2 miljoen in 2012 (-14%). Daarnaast zullen de kosten van de chipknip toenemen door noodzakelijke investingen om de infrastructuur in stand te houden en aan te sluiten bij SEPA ontwikkelingen. Vanwege het teruglopende aantal transacties en het succes van alternatieve betaalmethoden is besloten om van deze ketenbrede investering af te zien en Chipknip als betaalmethode te beëindigen.