Bladeren

Creditcard

Een creditcard is een pas waarmee betalingen gedaan kunnen worden. Het mechanisme achter een creditcard is simpel. De bank die de creditcard uitgeeft financiert de uitgaven voor, de klant betaalt (vaak) einde van de maand in één keer het uitgegeven bedrag (via zijn betaalrekening) terug aan de bank. Dit geeft de klant binnen de afgesproken periode (vaak een maand) de vrijheid zijn uitgaven te doen. Net zoals met een betaalpas (pinnen, chippen) kunnen met een creditcard betalingen worden gedaan in winkels zowel off- als online. De creditcard wordt echter traditioneel  gebruikt voor grotere aankopen en door zakelijke klanten (hotelovernachtingen, reiskosten, declaraties etc). Deze laatste groep behoudt middels gebruik van de creditcard een mooi overzicht over de gedane uitgaven. Daarbij zorgt de voorfinanciering door bank ervoor dat de zakelijke relatie zijn uitgaven uitstelt en zijn inkomsten hierop kan afstemmen.

Voor het gebruik van een creditcard wordt er een vast limiet afgesproken voor zowel het bedrag dat maandelijks mag worden opgenomen als het bedrag dat per transactie besteed mag worden. Een creditcard is een vorm van kredietverlening. Bij de uitgifte van een creditcard doet de bank dan ook een check op de kredietwaardigheid van de klant. Op basis hiervan wordt de hoogte van het limiet bepaalt en prijst de bank het tegenpartijrisico in.

Limieten op creditcards worden tevens geregistreerd bij het BKR. Bij het verstrekken van overige leningen (oa hypotheken) wordt dit limiet dan ook meegenomen in het beoordelen van de kredietwaardigheid van de klant en de maximale leensom die hij (volgens de toetsingskaders) kan dragen.

Een creditcard biedt u de mogelijk om op heel veel plekken op de wereld en op het Internet veilig en eenvoudig te betalen. Frauduleuze betalingen zijn terug te boeken en ook als het bestelde product niet arriveert kan de creditcardbetaling worden geannuleerd.

Onterechte afschrijvingen zijn terug te draaien en kaartmisbruik en kaartverlies worden meestal vergoed, tenminste als niet al te lang gewacht wordt met het melden hiervan. De nieuwste creditcards hebben een extra beveiligingschip met een extra wachtwoord, zodat een creditcard net zo veilig is als een reguliere bankpas.