Bladeren

Futures

Een future is een overeenkomst waarmee je belegt in de waardeverandering van een  product. Er bestaan futures op bijvoorbeeld koffie en graan. Maar ook op financiële producten, zoals een pakket aandelen. Je kunt de overeenkomst kopen en verkopen.

Een future is een  beleggingsproduct waarmee men kan speculeren op toekomstige koersstijgingen dan wel  –dalingen. Elke dag wordt berekend hoeveel de koers van het product is gestegen of is gedaald sinds de dag ervoor. Heb je een future gekocht en stijgt de koers dan krijg je de waardevermeerdering uitbetaalt. Daalt de koers echter dan dien je de waardevermindering te betalen. Bij het verkopen van future ligt dit precies andersom. Heb je een future verkocht en daalt de koers dan krijg je de waardevermindering uitbetaalt. Stijgt de koers dan dien je de waardestijging juist te betalen. Je bepaalt van tevoren de hoeveelheid van het product waarmee je belegt. Je bepaalt ook van tevoren hoelang je belegt. De koper en verkoper hebben allebei een verplichting. Soms moet de koper betalen, soms de verkoper. Ze moeten daarom allebei initial margin betalen als ze de overeenkomst ondertekenen. Dat bedrag garandeert dat ze elkaar ook echt betalen als ze dat moeten. Het bedrag dat ze iedere dag moeten betalen of krijgen, hangt af van de koers van de future op dat moment. Dit bedrag heet de variation margin.

Het succesvol inzetten van futures vraagt om kennis van economische ontwikkelingen, de markt en organisaties. Zeker in de huidige markt is een future een risicovol beleggingsinstrument. Economische ontwikkelingen, markten en het succes van organisaties laten zich steeds lastiger voorspellen.

Futures verhandel je op de effectenbeurs of een goederentermijnbeurs. Via internetbankieren hebben particulieren steeds vaker en laagdrempeliger de mogelijkheid om zelfstanding te beleggen via daarin ondersteunende software vanuit de banken. Als basis hiervoor dient het openen van een effectenrekening en het opstellen van een risicoprofiel.

De effectenrekening dient als tegenrekening waarmee beleggingen gekocht en verkocht kunnen worden en waar de waarde en de transacties van de beleggingen gekoppeld aan de effectenrekening  inzichtelijk zijn en geregistreerd staan. Het risicoprofiel bestaat uit een set aan vragen op basis waarvan de kennis en risicobereidheid van de klant wordt bepaald. Het risicoprofiel dient de klant bewust te maken van zijn aanbevolen risicopositie ten aanzien van zijn beleggingen. Het risicoprofiel wordt vaak uitgedrukt in een aanbeveling  de beleggingen te verspreiden over x% aandelen, x% obligaties, x% liquide etc.

Beleggen in futures kan veel opbrengen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Concreet: je kan je geld minder waard zien worden of helemaal kwijtraken. Het is daarom belangrijk te bepalen waarvoor dit geld dient voor nu, maar vooral voor de toekomst. Wil je bijvoorbeeld kapitaal opbouwen om je hypotheek af te lossen aan het einde van de looptijd dan dien je doordacht en redelijk conservatief te beleggen (als je überhaupt al met dit geld moet gaan beleggen) anders kan je aan het einde van je hypotheek wel eens bedrogen uitkomen en met een grote schuld blijven zitten.