Een systeembank is een bank die essentieel is voor het financiële systeem en daarmee voor het functioneren van de economie en maatschappij. Een faillissement van een systeembank heeft zulke grote consequenties voor de economie dat overheden deze banken zullen redden indien een faillissement dreigt. Het gaat hier voornamelijk om de nutsactiviteiten van banken. Banken die te groot zijn om failliet te laten gaan worden ook wel aangeduid met Too Big To Fail.
Toen tijdens de kredietcrisis bleek dat voor veel systeembanken, als gevolg van ‘slechte leningen’, een faillissement dreigde hebben overheden over de hele wereld systeembanken overeind gehouden. De Nederlandse overheid is tijdens de kredietcrisis ING, SNS Bank, AEGON en NIBC met een lening te hulp geschoten. Daarnaast is ABN AMRO gered door de overname door de Nederlandse staat. Onlangs is de systeembank SNS Bank genationaliseerd.
Ook in Amerika zijn banken met miljardenleningen door de staat overeind gehouden. Goldman Sachs is gered van faillissement door een miljardeninjectie en Freddy Mac en Fanny Mae zijn overgenomen door de staat.
De Financial Stability Board stelt jaarlijst de lijst met wereldwijde systeembanken samen. In 2012 telt deze lijst 28 systeembanken. ING behoort tot deze lijst en wordt dus gezien als een bank die van belang is voor het wereldwijde financiële systeem. Om het wereldwijde financiële systeem te waarborgen wil het Financial Stability Board deze systeembanken een extra kapitaalbuffer opleggen.