HSBC wil deel Britse retail tak naar beurs brengen
HSBC, de grootste bank van Europa, overweegt een flink deel van zijn Britse retail tak te verkopen. Dat schrijft de zakenkrant Financial Times, op basis van informatie van ingewijden. HSBC wil zelf niet op de berichtgeving reageren, maar financieel persbureau Bloomberg meldt dat volgens een andere bron HSBC geen plannen heeft tot verkoop.
Plannen voor verkoop prematuur
De Britse bank zou al bij een aantal investeerders hebben gepolst of zij een gedeeltelijke beursgang willen steunen. Ook zouden bestuurders meerdere malen ‘op informele wijze’ gesproken hebben over de verkoop van de aandelen. HSBC zou maximaal 30% van de Britse retail tak in de verkoop willen doen, zo meldden bronnen aan Financial Times. Volgen analisten zou dat belang ongeveer 20 miljard pond (bijna €24 miljard) kunnen opleveren. Er wordt wel benadrukt dat de plannen voor een gedeeltelijke beursgang zich nog in een vroeg stadium bevinden. HSBC wil zelf niet op de berichtgeving reageren, maar financieel persbureau Bloomberg meldt dat volgens een andere bron HSBC geen plannen heeft om een deel van de Britse retail tak te verkopen.
Plannen in lijn met strategie topman Gulliver
HSBC is zoals de meeste banken hard geraakt door de voortslepende schuldencrisis. Sinds zijn aantreden in 2011 heeft bestuursvoorzitter Stuart Gulliver al fors gesneden in de kosten. Zo schrapte hij al 46.000 banen en wist de kosten met 4,5 miljard dollar omlaag te krijgen. De komende drie jaar zal het aantal werknemers nog eens met 14.000 dalen tot onder 240.000. Topman Gulliver richt zich, naast het verlagen van de kosten, ook op de verkoop van onderdelen en op uitbreiding in opkomende markten in Azië. Vooral China en Hong Kong spelen een sleutelrol in de internationale strategie van HSBC.
Oorsprong HSBC
HSBC, van oorsprong uit Hong Kong en Maleisië, kwam in bezit van de Britse consumenten activiteiten, toen het ruim 20 jaar geleden voor 3,9 miljard pond (ongeveer € 4,7 miljard) de Britse Midland Bank overnam. Door deze koop werd HSBC destijds de op drie na grootste bank in het Verenigd Koninkrijk.