Banken domineren top-50 aantrekkelijkste werkgevers wereldwijd

15 oktober 2021 Banken.nl

Hoewel Amerikaanse junior bankiers klagen over 105-urige werkweken (en zelf een grens trekken bij een 80-urige werkweek), worden banken desondanks nog steeds als aantrekkelijke werkgevers beschouwd. In de top-50 meest aantrekkelijke werkgevers onder business studenten wereldwijd staan maar liefst tien banken.

Dat blijkt uit onderzoek van Universum gehouden onder 221.807 business-, engineering- en IT-studenten uit de tien grootste economieën ter wereld. De studenten werd enerzijds gevraagd welke werkgeverskenmerken zij het belangrijkst vinden bij het overwegen van een toekomstige baan. Anderzijds moesten zij aangeven welke werkgeversmerken zij het meest bewonderden.

Uit het onderzoek blijkt dat business studenten Google als meest aantrekkelijke werkgever beschouwen. Microsoft, Apple, Deloitte en L’Oréal Group vormen de rest van de top vijf. JPMorgan is met zijn negende plek de hoogst genoteerde bank in de lijst. Goldman Sachs (11), Morgan Stanley (16), Bank of America (17), Deutsche Bank (25), HSBC (36), BNP Paribas (42), Citi (43), Credit Suisse, (45) en UBS (49) zijn de overige banken die in de ranking terug te vinden zijn.

Banken domineren top-50 aantrekkelijkste werkgevers wereldwijdWerkomgeving en baanzekerheid belangrijker voor vrouwen

Het onderzoek laat tevens een verschil zien tussen de wensen van mannelijke en vrouwelijke business studenten. Beide geslachten vinden het uitzicht op een toekomstig hoog inkomen het belangrijkst. Tevens eindigt persoonlijke ontwikkeling bij beide op de tweede plek. Vrouwen hechten vervolgens echter meer belang aan een positieve werkomgeving en baanzekerheid. Mannen vinden leiderschapskansen en een competitief startsalaris juist weer belangrijker.

De bankensector wordt door mannen als het meest aantrekkelijk beschouwd. Onder vrouwelijke business studenten eindigt de consultancybranche juist op de eerste plek met de bancaire sector op de tweede plek.

Het post-covid tijdperk

Tevens stellen de onderzoekers dat de coronacrisis zijn sporen heeft achtergelaten. “Dit jaar zien we een historische verandering in de houding van young professionals over wat zij verwachten van hun toekomstige werkgever en loopbaan”, legt Universum-Global Client Director Richard Mosley uit.

“Uitzicht op een hoog inkomen en baanzekerheid zijn beide (nog steeds) topprioriteiten, maar dat geldt ook voor het wederzijds respect tussen een werkgever en werknemers. Het post-covid tijdperk zal er een zijn van constante (her)onderhandelingen tussen werkgever en werknemers, omdat beide partijen nieuwe verwachtingen hebben qua flexibiliteit, werk- en privébalans en loopbaanontwikkeling.”