Zelfredzaamheid EU banken moet voorop staan

13 december 2013 Banken.nl

De Europese belastingbetaler mag niet langer als eerste opdraaien voor het falen van een bank. Daarover waren EU-lidstaten het al langer eens. Afgelopen week kwamen onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten bijeen en zetten een krabbel onder een overeenkomst over de versnelde implementatie van nieuwe regels omtrent het faillissement van banken. De overeenkomst is nog niet officieel, de aparte lidstaten van de EU zullen samen met het Europees Parlement het akkoord nog moeten goedkeuren.

Vanaf 2016 (en niet pas vanaf 2018) dienen Europese banken eerst zelf de broek op te halen, wanneer een bank dreigt om te vallen. De nieuwe EU-regelgeving zal allereerst aandeelhouders, obligatiehouders en grote spaarders (boven de €100.000) verplichten om bij te dragen indien een reddingsplan nodig is bij een ontmanteling (een zogenaamde bail in) van een bank.

Europees Parlement

Verder, wanneer banken vanaf 2016 in de problemen komen wordt van banken geëist dat ze solidair naar elkaar toe zijn; er zal een fonds opgezet worden dat door de sector gefinancierd wordt en naar schatting €50 tot 55 miljard moet herbergen.

Indien blijkt dat ook dit fonds onvoldoende is om een bank staande te houden, dan mag er pas staatssteun aan te pas komen, wat uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht komt.

Bankenunie
De nieuwe regels gaan niet alleen gelden voor de zeventien eurolanden, maar voor heel de Europese Unie (in totaal 28 landen). De afspraken zijn zo afgestemd dat ze passen in het kader van de verwachte Europese bankenunie. De Europese Centrale Bank (ECB) wordt hierin de coördinator die toeziet op de grote banken in de eurozone en financiële instellingen die staatssteun kregen.

Optimisme
De Fransman Michael Barnier, Eurocommissaris voor Interne markt en diensten, stapte opgetogen de onderhandelingszaal uit. Op Twitter toont hij zich vervolgens optimistisch: “Banken zullen geld opzij moeten leggen voor zwaar weer. We leren de lessen van de crisis. We maken de financiële sector sterker, zodat deze geld gaat uitlenen aan de echte economie.”

Ook is Barnier tevreden dat deze maatregelen ervoor zorgen dat niet de belastingbetaler als eerste de dupe wordt door toedoen van de banken. Volgende week spreken de ministers van Financiën nog over het afwikkelingsfonds voor banken.