Eigenaar Theodoor Gilissen op overnamepad in Europa
Private banks verkeren in zwaar weer. Investeringen blijven uit en ambities worden nauwelijks uitgesproken. Maar langzaam maar zeker lijkt het tij te keren. De twee jaar geleden in Qatarese handen gevallen bankengroep European Private Bankers (KBL EPB) neemt hierin het voortouw. Samen met dochteronderneming Theodoor Gilissen worden plannen gesmeed voor grote uitbreidingen. De vermogende aandeelhouders stimuleren daarbij de groeiende expansiedrift van KBL EPB in Europa. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Kopersmarkt
Juiste tijd of niet, KBL EPB-voorman Jacques Peters spreekt van het moment voor acquisities: “We verkeren in een kopersmarkt.” De uitspraken zijn gebaseerd op een toenemend vertrouwen, gesteund door de entree van sjeik Hamad bin Jassim Al-Thani in 2011. De voormalige premier van Qatar heeft inmiddels al zo’n 400 miljoen Qatarese oliedollars in de Europese vermogensgroep gestoken, en heeft de ambitie om het aantal private banken in Europa te doen verdubbelen. De bank van Peters werd destijds overgenomen van de Belgische KBC Bank.
Strategie
De Qatarse injectie hebben de huidige ambities in toenemende mate beïnvloed. Het overnemen van andere private banks wordt zo een van de topprioriteiten in de nieuwe bedrijfsstrategie. Volgens de CEO rendeert het model van KBL uitstekend bij een groei door overnames. De bankengroep telt negen banken met een marktaandeel van ongeveer 1% in eigen land. Door middel van een vaste kostenbasis worden bij een overname van een andere bank de efficiencyratio en nettowinst sterk verbeterd.
De negen private banken zijn onderhevig aan grote cultuurverschillen en van kruisbestuiving was derhalve lange tijd nauwelijks sprake. Daardoor heeft de ontwikkelde strategie nog een hoop te bewijzen, temeer de Belgische eigenaars van voorheen weinig tot niets in de bankengroep geïnvesteerd hebben.
Doorgelicht
Na de overname werd KBL EPB, waarvan het hoofdkantoor in Luxemburg zetelt, aan een grondige inspectie onderworpen. Deze werd uitgevoerd door de adviseurs van McKinsey, die de bank van top tot teen doorlichtten. Peters geeft toe: “Hoewel ik niet weg ben van consultants, moest zelfs ik toegeven dat we zo’n apart bedrijf zijn dat het goed is om dat door iemand te laten onderzoeken. Er moest echt een uniek verhaal komen.”
Credit Suisse
Ondanks de bemoedigende ontwikkelingen binnen de bankengroep, heeft Jacques Peters ook de andere kant van de medaille te zien gekregen: “Je ziet nu dat partijen aan het verkopen zijn waarvan je nooit had verwacht dat ze dat zouden doen, zoals Credit Suisse in Duitsland. Dat was best schokkend.” KBL greep recentelijk naast de overname van Credit Suisse, omdat ABN AMRO voor zijn neus aan de haal ging met de Duitse private banking tak van het Zwitserse label.
Status
Toch ziet Peters dat KBL EPB onder Qatarse vlag, zowel in binnen- als buitenland, snel aan status heeft gewonnen. Daardoor kon de bankengroep in Nederland al bij diverse private banks aankloppen. Dat leidde weliswaar niet tot direct resultaten, maar bij Achmea-onderdeel Staalbankiers en vermogensbeheerder Insinger de Beaufort weet men inmiddels al wie KBL EPB is – hoewel Peters niet wil zeggen of er daadwerkelijk bij laatstgenoemde partij geïnformeerd is.
Autonome groei
Op dit moment kunnen de KBL-banken voorlopig nog voortborduren op de autonome groei. Volgens Peters gaat dat goed, met uitzondering van de Luxemburgse bank zitten alle private banks op of boven budget. Daarnaast legt de bankengroep ook prioriteit bij de naamsbekendheid; die moet eveneens sterk groeien. Daar wordt volgend jaar al mee begonnen met de lancering van een nieuwe naam. Dochterbanken als Theodoor Gilissen mogen hun eigen naam vooralsnog behouden. Jacques Peters waarschuwt wel: “Hopelijk wordt onze nieuwe naam zo sterk dat lokaal management die naam op termijn graag gaat gebruiken naast hun eigen.”