KBC verdacht van doorsluizen van miljarden euros
De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onderzoekt het doorsluizen van miljarden naar enkele belastingparadijzen door de grootste Belgische bank KBC. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. Op VRT-radio bevestigde de Belgische staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Combrez het onderzoek. “KBC heeft niets te verbergen”, zo reageerde het financiële concern.
Grote zaak voor fiscus
Volgens staatssecretaris John Combrez krijgt de zaak prioriteit. De afgelopen maanden zijn tal van onderzoeken gedaan naar deze zaak, maar hij wil verder niets zeggen over het concrete dossier. “We hebben een analyse gekregen van de resultaten. Ik heb gevraagd deze kwestie zo snel mogelijk en efficiënt aan te pakken. Het zijn soms duizelingwekkende bedragen. Een ding is duidelijk: de aankondiging dat we de fiscale paradijzen aanpakken, is realiteit”, zegt Combrez. De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) vermoedt dat er sprake is van een ‘cijfer met twaalf nullen’, dus meer dan €1000 miljard, aan transacties die KBC via enkele belastingparadijzen zou hebben gedaan. Volgens de Belgische fiscus gaat het om veruit het hoogste bedrag van alle Belgische bedrijven die gebruik maken van fiscale ‘vluchtlanden’.
KBC: Niks te verbergen
KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht benadrukt dat KBC niks te verbergen heeft. In april van het vorige jaar meldde De Tijd al dat KBC op een lijst staat van Belgische bedrijven die zaken doen op de Kaaiman- en Britse Maagdeneilanden. “Na dat artikel hebben we al een persbericht verstuurd om onze aanwezigheid in belastingparadijzen uit te leggen”, zegt Huybrecht. In een nieuw persbericht verwijst KBC ook naar dat bericht. “Wij hebben aan de belastinginspecteur naar aanleiding van de gewone controles uitvoerig en in alle transparantie uitleg gegeven over die transacties. Wie ons daarom vraagt zullen wij graag opnieuw uitleg verschaffen”, zegt Huybrecht.
Professionele trading vennootschappen
“We hebben in het verleden effectief vennootschappen opgericht op de Kaaimaneilanden en op de Britse Maagdeneilanden. Die zijn daar opgericht louter omwille van vennootschapsrechtelijke en financieel rechtelijke redenen. Het gaat niet over transacties met particulieren”, legt Huybrecht uit in een vraaggesprek bij de Belgische Radio1. Volgens Huybrecht gaat het om trading vennootschappen die alleen handelen met professionele, financiële tegenpartijen. Elk van de vennootschappen betaalt bovendien belastingen in de landen waar de hoofdvestiging is. Nieuwe contracten worden niet meer afgesloten. Zodra de contractuele situatie het toelaat worden de bestaande contracten beëindigd.