Valutafraude even omvangrijk als Libor-schandaal

07 februari 2014 Banken.nl

De fraude met wisselkoersen lijkt net zo groot te zijn als de manipulatie van het rente tarief Libor. Martin Wheatley, directeur van de Britse toezichthouder FCA heeft dat tegenover het Britse parlement verklaard. De beschuldigingen van valutafraude blijken zo zwaar, dat het Wheatley onaangenaam ‘verraste’.

Mogelijke nieuwe dreun reputatie bankensector

FCA directeur Martin Wheatley sprak voor een commissie van het Lagerhuis. Wheatley benadrukte in zijn speech de ernst van de situatie. Een zich langzaam openbarend valutaschandaal zal zeker een nieuwe dreun betekenen voor de al beschadigde reputatie van de bankensector. Toezichthouders over de gehele wereld  zijn al onderzoeken gestart naar het manipuleren van wisselkoersen. De Britse toezichthouder FCA heeft informatie opgevraagd bij minstens 15 banken, om te achterhalen of handelaren wisselkoersen hebben beïnvloed door informatie uit te wisselen en eigen transacties voorrang te verlenen.

Valutafraude

Een understatement

Advocaten betrokken bij onderzoeken vrezen dat de valutafraude wel eens groter zou kunnen zijn dan het Libor-schandaal. Bij de Libor werd gefraudeerd met schattingen, maar bij de valuta gaat het om fraude bij fysieke handel. De uitspraken van Wheatley zijn volgens één van de advocaten ‘een understatement’. Volgens Financial Times zijn onder meer de Britse banken Barclays, HSBC, RBS en Standard Chartered, de Amerikaans banken Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Morgan Stanley, het Zwitserse UBS en Deutsche Bank bij het onderzoek betrokken.

Niet het laatste schandaal

Op de internationale valutamarkt wordt dagelijks voor 5,3 biljoen dollar (€3,9 biljoen) verhandeld. Handelaren zouden de koersen van munteenheden kunstmatig aanpassen om zo veel mogelijk te verdienen aan de transacties. De laatste maanden zijn zeker twintig handelaren ontslagen of op non-actief gezet vanwege dubieuze praktijken in de internationale valutahandel. De valutafraude is waarschijnlijk niet het laatste schandaal waar banken het komende jaar tegen aan lopen. Elke König, directeur van de Duitse toezichthouder Bafin maakte eerder dit jaar bekend ook een onderzoek in te stellen naar het manipuleren van de prijs van grondstoffen. Volgens König zou de fraude met de goudprijs wel eens erger kunnen zijn dan het Libor-schandaal.