ING-bankier geeft les aan UvA om te leren van studenten
Drona Kandhai is naast hoofd Quantitative Analytics bij ING al acht jaar docent Computational Finance aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Via de docent/bankier werken de bank en universiteit al jaren succesvol samen met voordelen voor beide partners.
Drona Kandhai heeft zowel een sterke wetenschappelijke achtergrond als ruime ervaring als bankier. Na te zijn afgestudeerd van zijn Master Physical Informatics in 1995 besloot hij te gaan promoveren. Vijf jaar later behaalde hij zijn PhD in Computational Physics. Na nog drie jaar in de academische wereld als Post-doc researcher aan de TU Delft ging Kandhai in 2004 aan de slag bij ABN AMRO. Bij de grootbank hield hij zich vier jaar lang bezig met validatiemodellen voor rentetarieven, waarvan de laatste twee jaar als hoofd van deze activiteiten.
In 2008 maakte Kandhai de overstap naar ING, waar hij anno 2017 nog steeds werkzaam is. In datzelfde jaar begon hij ook met doceren aan de UvA als Assistent Professor voor het vak Computational Finance, dat onderdeel uitmaakt van de Master Computational Science. In dit vak leren studenten om rekenmodellen te bouwen op basis van reallife cases. Ze laten algoritmische en wiskundige modellen los op problemen uit de financiële sector, die Kandhai presenteert aan de studenten. Naast zijn functie als Head FO Quantitative Analytics bij ING is hij per januari 2017 benoemd tot hoogleraar Applied Informatics (Computational Finance) aan de UvA.
Langdurige samenwerking
De keuze van Kandhai om zowel te doceren als bij een bank te werken komt voort uit de wens om ING en een academische instelling samen te brengen in een gezamenlijk onderzoeksprogramma. “Ik heb altijd al de wetenschap met de praktijk in de sector willen verbinden. En vice versa. Ik was al jaren universitair docent maar mijn benoeming tot hoogleraar Computational Finance in december vorig jaar voelt als een enorme mijlpaal. Een absoluut hoogtepunt”, zegt Kandhai.
Via de bankier/hoogleraar zijn de twee partners tot een samenwerking gekomen, waarin de UvA een onafhankelijke onderzoeksagenda kan blijven leiden en studenten de mogelijkheid kan bieden om relevante werkervaring op te doen, terwijl ING praktische inzichten opdoet vanuit wetenschappelijk onderzoek en deze kan omzetten tot bedrijfsoplossingen. Daarnaast komt ING op deze manier vroegtijdig in contact met jong IT-talent, die volgens Kandhai in eerste instantie toch niet aan een bank denken als toekomstige werkgever – maar meer aan dynamische FinTech bedrijven of Tech-giganten als Netflix en Google. “Het grootste gevaar voor ING is dat we de juiste mensen niet kunnen aantrekken”, licht Kandhai toe. “We kunnen dingen veranderen door zichtbaar aanwezig te zijn, midden tussen de studenten.”
De studenten krijgen op hun beurt de mogelijkheid om stage te lopen of hun afstudeerprojecten te doen bij de bank. De samenwerking heeft tot nu toe meer dan 20 master- en 3 PhD-afgestudeerden opgeleverd. De helft daarvan is uiteindelijk ook bij ING komen werken, op uiteenlopende afdelingen zoals Financial Markets, Risk of IT.
“We moeten contact met studenten maken, van ze leren en ze begrijpen. Een open houding is het allerbelangrijkst – de bron van innovatie”, besluit Kandhai.