Voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning kopen

28 juli 2017 Banken.nl

Wie een nieuw huis wil kopen kan kiezen voor nieuwbouw of bestaande bouw. Die keuze is vaak lastig. Belangrijk is om na te gaan wat je zelf wilt en wat je financiële mogelijkheden zijn. In dit artikel gaat MoneYou dieper in op de voordelen en nadelen van een nieuwbouwhuis. En hoe je de hypotheek regelt bij nieuwbouw.

Pluspunten nieuwbouw

Zie je het al voor je? Je krijgt de sleutels van je nieuwe woning en opent de voordeur. Alles is nieuw. De raamkozijnen zien er mooi uit, de deuren glimmen nog en je nieuwe toilet zit al op zijn plek. Je droomt al hardop over de volgende projecten in je woning zoals lichtspotjes in het plafond en een kookeiland in je keuken. Voordat je huis wordt opgeleverd is het vaak nog mogelijk om de indeling en afbouw van het huis naar je smaak te veranderen. Maak hier gebruik van zolang het kan. Hoe later je in het nieuwbouwproject stapt, hoe minder je zelf kunt beïnvloeden.

Moneyou - De voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwhuis heb je ook financiële voordelen. Bij nieuwbouw hoeft geen overdrachtsbelasting te worden afgedragen en vanwege de nieuwstaat zijn in de eerste jaren redelijkerwijs weinig onderhoudskosten te verwachten. Nieuwbouw moet bovendien voldoen aan allerlei moderne isolatie-eisen, waardoor de energiekosten relatief laag zijn.

Minpunten nieuwbouw

Wie alleen kijkt naar een nieuwbouwhuis, heeft vaak te maken met een beperkt woningaanbod. Er is namelijk niet altijd een nieuwbouwproject in je favoriete wijk, buurt of gemeente. Een ander nadeel is dat je een huis koopt op basis van tekeningen. Het is soms lastig te visualiseren of de woning wel groot en praktisch genoeg is om in te wonen. Wil je op korte termijn verhuizen? Bedenk dan dat je bij een nieuwbouwhuis vaak lang moet wachten op de oplevering, gemiddeld één tot anderhalf jaar na aankoop van je huis. Naast de kosten die je bij nieuwbouw bespaart, heb je ook extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan de opleveringskeuring, de bouwrente en het meerwerk. Ook kun je vaak niet onderhandelen over de woningprijs. Misschien betaal je hierdoor wel meer dan voor een vergelijkbare bestaande woning.

Op welk moment sluit je de hypotheek af?

Op het moment dat de koop-/aanneemovereenkomst ondertekend wordt. Je hebt namelijk een onderpand nodig om een hypotheek af te sluiten. Deze hypotheek bestaat uit de totale koopsom. Dat is de prijs van de grond en het te bouwen nieuwbouwhuis samen. Vervolgens kun je de hypotheek zelf afsluiten of met hulp van een adviseur. Wie zelf een hypotheek afsluit bespaart op advies- en bemiddelingskosten. 

Bouwdepot belangrijk onderdeel van aankoop nieuwbouwhuis

Op welk moment betaal je de hypotheek?

Zodra de overdracht plaatsvindt. Je betaalt eerst voor de grond en de mogelijke bouwtermijnen die al geweest zijn. Dit laatste hangt af van de fase waarin het project zit. Het resterende hypotheekbedrag wordt in je bouwdepot gestort. Over dit bedrag ontvang je een rentevergoeding die vaak gelijk of lager is dan je hypotheekrente. Vanuit je bouwdepot betaal je vervolgens de facturen die je van de aannemer krijgt. Je ontvangt deze facturen zodra er weer een onderdeel van je nieuwbouwhuis is gebouwd.

Naarmate de bouw van je huis vordert raakt je bouwdepot verder leeg, ontvang je minder rentevergoeding en stijgen dus je hypotheeklasten. Als de woning is afgebouwd en opgeleverd is je bouwdepot in veel gevallen leeg. MoneYou heeft een informatiepagina beschikbaar over het bouwdepot. Kiezen tussen een bestaand huis of een nieuwbouwhuis blijft lastig, een goede voorbereiding is echter altijd van waarde.