Amsterdam Trade Bank voert test met blockchain uit
Amsterdam Trade Bank (ATB) heeft aangekondigd gebruik te gaan maken van blockchain technologie voor haar processen. De Amsterdamse bank wil blockchain gebruiken om het proces van handelsfinanciering te automatiseren. Door sneller en goedkoper te opereren wil ATB haar concurrentiepositie verstevigen.
Amsterdam Trade Bank (ATB) is een nog relatief jonge bank, opgericht in 1994. De bank is gespecialiseerd in handelsfinanciering met Rusland en landen uit de voormalige Sovjet-Unie, die in 1991 ter ziele ging. Hoewel zelf volledig Nederlands, is ATB een volle dochter van de Russische Alfa-Bank, één van de grootste Russische banken. Via deze relatie assisteert de bank Europese ondernemingen die zaken willen doen in Rusland of overige GOS-staten.*
ATB zet de stap naar blockchain samen met de Belgische IT-dienstverlener Cegeka. Er is nauwelijks een bank te bedenken die zich momenteel niet bezighoudt met deze nieuwe technologie. Veel banken zien grote voordelen in blockchain en daarnaast zal het niet willen missen van de boot ook een belangrijke rol spelen. Overigens zijn niet alleen banken hiermee bezig, ook verzekeraars verkennen de mogelijkheden van blockchain. Door gebruik te maken van blockchain wil ATB aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen realiseren en daarmee haar concurrentiepositie verstevigen.
Digitaal alternatief
Een kernproduct van ATB is transactionele leningen. Voor dit proces zijn veel papierwerk en veel mensenhanden nodig. Automatisering leidt daarmee direct tot zowel kosten- als tijdsbesparingen. “Technologieën zoals de blockchain kunnen financiële dienstverlening fundamenteel veranderen”, aldus Michel Hofman, CIO bij Amsterdam Trade Bank. “Samen met onze partners hebben we een digitaal alternatief ontwikkeld die voordelen voor alle partijen in de keten oplevert.”
“Een goed voorbeeld is een papieren vrachtbrief. Deze geldt als het eigendomsbewijs voor goederen. Ze worden door banken gebruikt om hun klanten te financieren” zegt Sander van Loosbroek, van Cegeka. “Zo’n papieren financieringswaarborg leent zich uitstekend voor digitalisering. We kunnen het vervangen door een veilig equivalent, dat door een blockchain beschermd wordt tegen illegaal kopiëren of transfereren. Voor onze toepassing maken we gebruik van het publieke, open-source blockchainnetwerk Ethereum.”
Testfase
ATB experimenteert momenteel met blockchain in een gesloten testomgeving, maar wel met reële transacties. Zo kunnen de partners een goed beeld vormen van de mogelijkheden tot integratie binnen de bestaande organisatie. Bij succes kan de formule beetje voor beetje verder uitgerold worden. Uiteindelijk wil ATB transacties efficiënter kunnen verwerken en zowel menselijke fouten als fouten in informatiestromen tot een minimum reduceren.
* Na de val van de Sovjet-Unie ontstond het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), een samenwerkingsverband van het merendeel van de voormalige USSR-landen.