FinTechs, adviseurs en bankiers leveren bijdrage aan PSD2 Open Banking Event

02 november 2017 Banken.nl 6 min. leestijd

Op 14 en 15 november vindt in de Zilveren Toren in Amsterdam het PSD2 & Open Banking Event plaats. Tijdens het event wordt aandacht besteed aan de impact van de nieuwe PSD2-regelgeving op de activiteiten van banken en andere financiële dienstverleners. Onder meer Deloitte, Ockto en Holland FinTech hebben zich als partner verbonden aan de tweedaagse conferentie, die een vervolg vormt op het PSD2 Event in februari 2017. Diverse bankiers en toezichthouders leveren een inhoudelijke bijdrage.

Het PSD2 & Open Banking Event is een initiatief van kennis- en netwerkorganisatie IIR. Het doel van de tweedaagse conferentie is om de impact van de (uitgestelde) invoering van PSD2 voor banken, FinTechs en toezichthouders inzichtelijk te maken. Zo wordt verwacht dat banken te maken krijgen met toegenomen concurrentie op verschillende gebieden vanuit zowel binnen- als buitenland. Daarnaast lijkt de aanstaande invoering van de nieuwe regelgeving de ontwikkeling naar open innovatie en Open Banking een extra zetje te geven, doordat banken verplicht worden hun systemen open te stellen voor derden. Volgens de organisator brengt Open Banking nieuwe mogelijkheden met zich mee, bijvoorbeeld voor het voeren van nieuwe verdienmodellen door het vermarkten van API’s en voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Programma 14 november

Op 14 november worden bankiers, toezichthouders en vertegenwoordigers van FinTech-bedrijven ontvangen in de Zilveren Toren nabij Amsterdam Centraal Station. Tijdens deze eerste dag van het tweedaagse evenement ligt de focus op PSD2. In verschillende keynotes, rondetafelsessies en use cases wordt ingegaan op de juridische en technische vereisten van de nieuwe regelgeving en krijgen bezoekers handvatten aangereikt voor het op tijd voldoen aan de nieuwe eisen. Vincent Jansen, partner bij payments-adviesbureau Innopay, zal als dagvoorzitter de dag openen. In de daaropvolgende presentatie ‘PSD2: Compliant of niet Compliant?’ neemt Ronald de Bont, Team Lead Compliance bij ABN AMRO, het woord. Daarna neemt Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, het stokje over en gaat in op de spanningsvelden die ontstaan in de overgangsperiode.

Sprekers PSD2 & Open Banking Event 14 november

Na een korte pauze zullen vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Consument & Markt, de Autoriteit Financiële Markten en de Autoriteit Persoonsgegevens een interactieve sessie leiden, waarin de aanwezigen vragen kunnen stellen aan de toezichthouders. Hierna zal Michal Kalina, Program Manager PSD2 bij Rabobank, inzicht geven in het perspectief dat Rabobank hanteert bij de interpretatie en implementatie van de nieuwe regels.

Van 12:15 tot 13:15 volgt de lunch, waarna de aanwezigen uiteengaan om deel te nemen aan twee rondes van rondetafelsessies. Bijdragen worden geleverd door onder meer Tijmen Daniëls, Programme Manager PSD2 bij DNB, Paul Janssen, Product Director Ockto* bij Yellowtail, en Nicolas Darlavoix, ‎Digital strategy & Fintech-expert bij Sopra Banking Software – een FinTech-bedrijf, dat zich richt op agile banking softwareoplossingen die gebruik maken van innovatieve technologieën. Vervolgens biedt Arvid Verstraten, ‎Innovatie Manager Betalen bij SNS Bank, enkele use cases die de bezoekers moeten helpen om anders te gaan nadenken over toekomstige proposities. Invers-oprichter Bart den Hollander spreekt daarna over hoe de toegang tot klantdata mogelijkheden tot zowel strijd als samenwerking biedt tussen banken en FinTech-bedrijven. Invers zelf is een softwarebedrijf uit Voorburg dat FinTech-oplossingen biedt op het gebied van Personal Finance. Tot slot wordt de dag afgesloten en volgt een borrel.

Programma 15 november

Op de tweede dag staat het programma in het teken van Open Banking en strategische partnerships. Na opnieuw een opening door Vincent Jansen, neemt Koen Adolfs, Open Banking-expert bij ABN AMRO, het podium met een presentatie over het opschalen van Open Banking. KPMG Senior Manager Paul Koetsier zal vervolgens een presentatie verzorgen over Open Banking-strategieën. In de daaropvolgende paneldiscussie over open innovatie, Open Banking en nieuwe businessmodellen wordt Adolfs vergezeld door Joep Arends, Senior Innovation Manager bij Monitor Deloitte, Michel van der Sluis, eigenaar van The Dutch Mortgage Consultants, en Mladen Sancanin, manager van het Innovation Lab van SNS.

Sprekers PSD2 & Open Banking Event 15 november

Malcolm Macnaughtan van Maestrano, een Open Cloud Integration Platform, verzorgt een presentatie over de overgang van product-based naar platform-based banking. Daarna volgt nog een paneldiscussie, waarin Hugo Bongers (ABN AMRO), Marco Bosma (Rabobank) en Michiel Horck, medeoprichter en COO van Budgently** in gesprek gaan over de dynamiek van strategische partnerships tussen FinTechs en banken.

Na de lunch volgen verschillende break-outsessies met onder meer een bijdrage van Roeland Assenberg van Eysden, Director bij Monitor Deloitte, en Marcel Warnaar van het Nibud. Meint Post en Hugo Löwinger, respectievelijk CTO en Strategic Business Architect bij MoneYou, nemen om 15:30 de microfoon om te bespreken hoe privacy en security gecombineerd kunnen worden met innovatie. Een laatste inhoudelijke bijdrage met de titel ‘Privacyaspecten van Open Banking en de relatie met Data – Portabiliteit’ wordt geleverd door Marcel van Beek, IT Supervisor bij DNB, Marcel Warnaar (Nibud), Marc van der Maarel (Betaalvereniging Nederland) en Ilse Meyer, Senior Legal Councel (Data Privacy) bij Rabobank. Na een wrap up met de verschillende stakeholders en een afsluiting door de dagvoorzitter volgen hapjes en drankjes zodat aanwezigen de dag kunnen nabespreken en netwerken.

Partners

Naast de grote groep partijen die inhoudelijke bijdragen levert tijdens de twee conferentiedagen, hebben acht bedrijven zich aan het PSD2 & Open Banking Event van IIR verbonden als partner. Deze partners zijn Cross-Cloud API Platform Apigee, Deloitte, Ockto, KPMG, Sopra Banking Software, brancheorganisatie Holland FinTech, Invers en softwarebedrijf CA Technologies.

* Ockto is een online tool die ontwikkeld is door Yellowtail, waarmee het hypotheekaanvraag-proces kan worden geautomatiseerd. Eerder dit jaar werd Ockto genomineerd voor zowel de Positive Finance Award als de Accenture Innovation Awards.

** Budgently is een FinTech-bedrijf dat een app heeft ontwikkeld waarmee consumenten hun persoonlijke financiële situatie kunnen regelen. Eerder dit jaar won de app de NRC Live Fintech Impact Award voor de samenwerking van Budgently met bunq.