Halbe Zijlstra genoemd als bewindvoerder bij de Wereldbank

13 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra is in de race voor een prestigieuze functie bij de Wereldbank. Naar verluidt is het premier Mark Rutte zelf die Zijlstra naar voren schuift als nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank. Ingewijden geven aan niet gelukkig te zijn met de kandidatuur van Zijlstra en het rommelt in politiek en diplomatiek Den Haag.

Het is exact vier maanden geleden dat Halbe Zijlstra (VVD) zijn ontslag aanbood als minister van Buitenlandse Zaken. Zijlstra - oud-medewerker van Shell - had meerdere malen gelogen over zijn vermeende aanwezigheid bij een meeting in een buitenhuis (datsja) van president Poetin, waarin hij naar eigen zeggen Poetin had horen uitwijden over een Groot-Russisch rijk. Niet veel later sijpelden berichten naar buiten dat Zijlstra onwaarheden zat te vertellen. Uiteindelijk was het ING president-commissaris Jeroen van der Veer - als CEO van Shell wél aanwezig op de bewuste meeting - die de positie van Zijlstra aan het wankelen bracht door diens woorden te ontkrachten. De positie van Zijlstra werd politiek onhoudbaar en hij trad af.

Zijlstra nieuwe bewindvoerder bij Wereldbank?

Nu vier maanden later schuift premier Rutte zijn politieke kameraad Zijlstra naar voren als Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, de instantie die leningen verstrekt aan voornamelijk ontwikkelingslanden in een poging armoede te bestrijden. Politici, diplomaten en hoge ambtenaren lijken niet gelukkig te zijn met deze actie van Rutte. Ze hekelen het gebrek aan ervaring van Zijlstra met de financiële wereld. De sollicitatiecommissie - bestaande uit directeuren van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Financiën - heeft Zijlstra al beoordeeld als ongeschikt. Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) zou tegen zijn.

Een korte opsomming van uitspraken van ingewijden.

“Ik hoop niet dat het zover komt.”

“Dit is echt een high class-functie.”

“Dit is een wel heel bijzonder plan.”

“Moet Rutte dit het kabinet en de kandidaat aandoen?”

Over de Wereldbank

De Wereldbank valt technisch gezien onder de auspiciën van de Verenigde Naties. Het doel van de bank is het tegengaan van armoede, door het financieren van arme en midden-inkomen landen, voornamelijk ten behoeve van maatschappelijke of infrastructurele investeringen. De Wereldbank werd in 1944 opgericht voor de wederopbouw van Europa, maar door het concurrerende Marshall-plan ging het zich al snel richten op ontwikkelingslanden. Elk land dat geld inlegt heeft een aandeel naar rato en mag een vertegenwoordiger afvaardigen. Momenteel is dat voor Nederland Frank Heemskerk, die komende zomer vertrekt.