Ophef over ‘viering’ tienjarig jubileum omvallen Lehman Brothers
Oud-medewerkers van de gevallen bank Lehman Brothers organiseren in Londen binnenkort een reünie op de dag dat het tien jaar geleden is dat de bank omviel. Vanwege de gevoeligheid is niet bekend waar exact, details daarover blijven geheim. Politici en actiegroepen reageren woest en vinden het ongepast om hieromtrent een reünie te houden.
Bijna tien jaar geleden viel de Amerikaanse bank Lehman Brothers om en dat markeerde het begin van de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de crisis zich natuurlijk in de jaren daarvoor al had opgebouwd, was de val van de bank het moment dat de wereld doorkreeg wat er aan de hand was. Hoge werkloosheid, banken die voortdurend dreigden om te vallen en een EU die bijna implodeerde vulden op dagelijkse basis het nieuws.
Herdenken of vieren?
Geschat wordt dat er enkele honderden voormalige medewerkers van Lehman Brothers samen gaan komen om het moment van de val (15 september 2008) te herdenken. Nu is het allesbehalve ongebruikelijk om stil te staan bij belangrijke momenten uit het verleden. We doen het jaarlijks vele malen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Een echte herdenking had misschien nog wel op begrip kunnen rekenen ook, maar de woordkeuze in de uitnodiging leidt tot commotie.
“Het is moeilijk te geloven dat het al tien jaar geleden is sinds de laatste dagen van Lehman”, aldus de tekst van de uitnodiging. “Een van de beste dingen van Lehman waren de mensen. Hoe kunnen we de tiende verjaardag beter vieren dan iedereen weer bij elkaar te brengen, van directeuren tot analisten!”
Ophef
Het gebruik van het woord ‘vieren’ zorgt voor ophef, onder andere bij John McDonnell, Schaduwminister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk. De Labour-bewindspersoon laat tegenover medium Financial News optekenen: “Mensen zullen walgen van deze onacceptabele en hoogst smakeloze bijeenkomst. Het is walgelijk als je bedenkt hoeveel mensen hun banen en huizen hebben verloren vanwege de kosten van het redden van de banken die de financiële crash hebben veroorzaakt.”
Andere geluiden
Voor de opstelling van McDonnell valt iets te zeggen. Er zijn echter ook mildere stellingnames te horen. Bijvoorbeeld van Lord Alistair Darling (eveneens Labour), Brits minister van Financiën in de crisisjaren. “Het zou heel raar zijn om te zeggen dat ze niet bij elkaar mogen komen. Eerlijk gezegd is het feit dat een paar mensen samen een glas wijn gaan drinken wel de minste van de problemen waar we op dit moment mee geconfronteerd worden.”