NVB start nieuwe informatiepagina ‘bank en brexit’
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) start een nieuwe webpagina met informatie over hoe banken zich voorbereiden en wat consumenten en ondernemers kunnen verwachten van een brexit. De pagina bankenbrexit.nl is sinds kort actief en is te vinden via de algemene site van de NVB zelf.
De scheidingsdatum van 29 maart duurt nog maar iets dan een maand. Waar de UK en de EU nog geen overeenstemming hebben kunnen vinden over de verdeling van de inboedel, is er ook binnen de UK allesbehalve overeenstemming. De verwachting van een harde - en zelfs een ongeleide - brexit wordt steeds reëler. Hoe hevig de storm gaat zijn is afwachten, ook daarover zijn de meningen verdeeld. De NVB kijkt alvast vooruit en legt uit wat banken doen om de impact voor Nederlandse consumenten en ondernemers zo klein mogelijk te houden.
Een brexit zonder enige afspraak leidt er automatisch toe dat Nederlandse banken van de ene op de andere dag niet meer het recht hebben hun diensten in de UK uit te oefenen. Daarvoor moeten zij een individuele vergunning aanvragen bij de Britse toezichthouders. Wel is er voor wholesale banking activiteiten sprake van een tijdelijk vergunningssysteem. De NVB geeft aan dat inmiddels alle banken een eigen brexit-plan hebben opgesteld. De maatregelen kunnen per bank echter wel verschillen, dit hangt samen met het type dienstverlening. Klanten kunnen hiervoor contact opnemen met hun betreffende bank.
Voor consumenten
In samenwerking met de Europese Commissie en de Nederlandse overheid hebben de banken maatregelen genomen die moeten zorgen dat de dienstverlening zonder onderbrekingen moet doorgaan. Hierbij gaat het om overboekingen, incasso’s en betalingen met debetkaarten. Ook het betalingsverkeer in Britse ponden of in een andere niet-euro valuta kan zonder belemmeringen door blijven gaan. Voor de meeste Nederlandse consumenten zal er in de praktijk niet zo heel veel veranderen.
Voor ondernemers
Waar het voor consumenten wel mee zal vallen ligt dat bij bedrijven vermoedelijk anders. Exporteren en importeren van met name producten zal opeens niet meer binnen een gemeenschappelijke markt plaatsvinden, er ontstaat namelijk namelijk een nieuwe buitengrens. Dat betekent dat bedrijven hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met invoerheffingen en met douaneprocedures. Daarbij kan een brexit gevolgen hebben voor de kredietvoorwaarden van banken richting ondernemers.