NY Times: Facebook werkt aan eigen cryptomunt
Anonieme bronnen hebben tegenover de Amerikaanse krant NY Times verteld dat Facebook werkt aan een eigen cryptomunt. Met de munt wil het gebruikers van WhatsApp, Facebook en Instagram (allemaal eigendom van Facebook) de optie geven om geld naar elkaar te versturen. De munt zou een ‘stablecoin’ moeten worden, gekoppeld aan bestaande valuta als dollar en euro.
Volgens de NY Times is Facebook in een vergevorderd stadium met meerdere crypto-exchanges om een cryptomunt te lanceren. Dat meldt de krant op basis van anonieme gesprekken met een vijftal ontwikkelaars die betrokken zijn bij het project. Gezien het feit dat er al gesprekken plaatsvinden met exchanges is dat project vermoedelijk al even bezig. Die gesprekken hangen naar verluidt onder meer nog op de commissie die de exchanges van Facebook willen ontvangen in ruil voor het aanbieden van de munt.
Geld versturen
Primair moet de ‘Facebook Coin’ gebruikers in staat stellen om geld naar elkaar te versturen via berichtendiensten van de platforms. Dat moet opgaan voor zowel WhatsApp, Instagram als Facebook zelf. In totaal gaat het om een mogelijk bereik van 2,7 miljard mensen en dat maakt het ook voor de exchanges aantrekkelijk om de munt in het aanbod op te nemen.
Waar cryptomunten bekend staan om hun volatiliteit ligt dat bij de Facebook Coin anders. Dat moet een ‘stablecoin’ worden, die gekoppeld wordt aan een reguliere munt. In de eerste plaats voorkomt het dat speculanten zich op de munt storten en in de tweede plaats moet het gewone consumenten bewegen om de munt ook daadwerkelijk als betaalmiddel te gebruiken. Dat is nu hoofdzakelijk niet het geval bij cryptomunten. Immers, de waardes van de munten zijn zo volatiel dat de waarde van de ene op de andere dag vertienvoudigd kan zijn of juist het tegenovergestelde. Voor particulieren een reden om terughoudend te zijn in bijvoorbeeld bitcoin als betaalmiddel. Omdat Facebook de cryptomunt als een mondiaal toepasbaar betaalmiddel ziet wil het de munt koppelen aan meerdere bekende valuta, waaronder de dollar en de euro.
Concurrentie ook in beweging
Het Amerikaanse Facebook is niet de partij van zijn soort die deze weg aan het bewandelen. De Russische berichtendienst Telegram is ermee bezig, vorig jaar haalde Telegram $1,7 miljard op met een ‘initial coin offering’ (ICO). Nationale kampioenen als het Zuid-Koreaanse Kakao en het Japanse Line werken naar verluidt ook aan een dergelijke toepassing van geld versturen via blockchain. Al gaat het bij deze partijen om wezenlijk andere aantallen dan het internationale Facebook.
Zelfde beperkingen als bitcoin
Het feit dat bitcoin het vooralsnog nog niet gemaakt heeft als daadwerkelijk betaalmiddel ligt deels aan de extreme volatiliteit. Het ligt ook aan het feit dat bitcoin voor criminelen een aanlokkelijk betaalmiddel is, omdat het volledig decentraal is. Daarbij is het nog maar de vraag of de bestaande hardware het verwachte aantal transacties wel kan verwerken. “Vroeg of laat lopen alle aanbieders tegen dezelfde beperkingen aan”, aldus Richard Ma tegen de krant, CEO van Quantstamp, aanbieder van ‘security audits’ voor nieuwe cryptomunten.
De vraag die volgens NY Times open blijft staan is hoeveel controle Facebook op de munt wil uitoefenen. Als Facebook zelf de controle houdt op het accorderen van transacties en identificeren van gebruikers is het niet duidelijk waarom het een blockchain-oplossing nodig zou hebben, in plaats van een gecentraliseerd systeem zoals PayPal. Bovendien brengt het een stortvloed aan extra compliance-taken en -risico’s met zich mee.