Bankensector start informatieplatform Bankinbeeld
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) start een eigen platform vol met financiële cijfers en grafieken. De cijfers gaan over diverse thema’s, onder meer kredietverlening, de woningmarkt, financiële stabiliteit en veiligheid. Met Bankinbeeld wil de sector meer inzicht bieden in ontwikkelingen en trends in de bankensector.
Wie informatie of cijfers wil vinden over de bankensector kan op meerdere locaties terecht. Het CBS en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn twee voorname bronnen van financiële data. De NVB kanaliseert deze gegevens nu op het platform Bankinbeeld.
Wie zijn die banken?
“Met Bankinbeeld.nl brengen wij ‘het verhaal’ van de bankensector”, stelt Paul van Kempen, econoom bij de NVB. “Wie zijn die banken? Wat doen ze precies en op welke markten opereren ze nu? Wat zijn de belangrijkste trends op die markten? Die gegevens moeten beschikbaar zijn voor een breed, maar geïnformeerd publiek. Wil iemand bijvoorbeeld weten wat het aandeel is van banken op de hypothekenmarkt, dan is dat te vinden op Bankinbeeld.nl.”
Met Bankinbeeld wil de sector helpen deen gefundeerde discussie te voeren, maar dan niet óver de cijfers, maar behulp van die cijfers juist over de inhoud. Van Kempen benadrukt dan ook de objectiviteit en betrouwbaarheid van de cijfers. Van Kempen: “Op Bankinbeeld.nl verzamelen we relevante openbare gegevens uit verschillende bestaande en betrouwbare bronnen, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Nederlandsche Bank (DNB). Alleen sommige cijfers binnen het thema ‘veiligheid’ komen van de banken zelf. Bankinbeeld.nl gaat overigens niet alleen om het presentéren van cijfers. Het biedt ook de mogelijkheid om die cijfers in de juiste context te plaatsen.”
Actualiteit
De NVB geeft aan de vraag te verwachten over hoe actueel de cijfers zijn. Dat is afhankelijk van hoeveel relevantie actuele cijfers hebben. Altijd, zou je misschien zeggen. Van Kempen: “Dat verschilt per thema. Sommige cijfers verschijnen jaarlijks, andere per kwartaal. Binnenkort nemen we bijvoorbeeld het thema ‘Banken als werkgever’ op. Hoeveel mensen werken er in de sector, en zit daar krimp of groei in? Dan is het interessanter om te kijken naar een trend over jaren dan over maanden.”
Vanwege de aanwezigheid van diverse buitenlandse banken in Nederland komt Bankinbeeld ook in het Engels beschikbaar.