Oprichters Crowdfundmarkt over de ontwikkeling van crowdfunding

08 april 2019 Banken.nl

Crowdfunding is verworden tot één van de bekendste vormen van alternatieve financiering. Waar menigeen de term verbindt met liefdadigheidsprojecten is het inmiddels ook gewoon een vorm van investeren. Een substantieel aantal ondernemers heeft een zaak kunnen starten met dank aan crowdfunding. De website Crowdfundmarkt.nl is een overzichtspagina waarop investeerders overzichtelijk kunnen filteren en selecteren op projecten. Banken.nl sprak met Frank van der Linden en Jeroen van der Beek, oprichters van Crowdfundmarkt.nl

Het is vier jaar geleden dat jullie startten met Crowdfundmarkt.nl. Hoe zouden jullie de tussenliggende periode willen omschrijven?

In vier jaar tijd hebben we veel bereikt. Het aantal investeerders dat Crowdfundmarkt gebruikt als startpunt voor beleggen in crowdfunding blijft groeien en we zijn in deze periode uitgegroeid tot een instituut in Nederland. Qua ontwikkeling van onze producten hebben we niet stil gezeten. De website van Crowdfundmarkt is in 2017 door ons volledig opnieuw opgebouwd. Dit heeft het mogelijk gemaakt om ons concept internationaal uit te rollen. Daarnaast hebben we nog Crowdfundpanel (een portefeuille-tool voor investeerders in crowdfunding bij meerdere crowdfundingplatformen) en Crowdfundscout (big data kieswijzer voor ondernemers op zoek naar financiering) ontwikkeld die beide gebruik maken van onze centrale database met alle crowdfundingprojecten. Waar we de eerste twee jaar voornamelijk alles samen hebben kunnen doen met af en toe IT-ondersteuning van over de hele wereld, hebben we sinds twee jaar structureel IT-ondersteuning en sinds een jaar drie freelancers in dienst die ons ondersteunen met IT, databaseverrijking en SEO.Frank van der Linden en Jeroen van der Beek, oprichters van Crowdfundmarkt.nl

Welke reacties krijgen jullie van ‘crowdfunders’ en in hoeverre hebben zij de ontwikkeling van Crowdfundmarkt.nl vormgegeven?

We hebben veel contact met onze gebruikers en ontvangen dagelijks feedback. Met de nieuwe website van Crowdfundmarkt zijn we tegemoet gekomen aan de grootste wensen van onze bezoekers, namelijk de snelheid en de betrouwbaarheid. Tevens is het actueel houden van de database met crowdfundingprojecten geautomatiseerd zodat we altijd het actuele aanbod kunnen tonen. Onze gebruikers van Crowdfundpanel zijn actieve investeerders die hun complete investeringsportefeuille beheren op één dashboard. De feedback van deze community helpt ons enorm in de doorontwikkeling van Crowdfundpanel. Mede op basis van de wensen van onze gebruikers, verwachten we binnenkort een grote stap te kunnen zetten met het automatischeren van de koppeling van gebruikers en hun investeringsportefeuille op basis van hun historische banktransacties. Dit is mogelijk met dank aan PSD2.

Wat zijn volgens jullie de grote voordelen van crowdfunding voor ondernemers en wat zijn de valkuilen?

Crowdfunding wordt een steeds serieuzer alternatief als financieringsvorm voor ondernemers. Steeds meer volwassen mkb’ers kiezen er voor en steeds meer adviseurs worden opgeleid om ook crowdfunding aan te bieden aan hun klanten. De recente oprichting van Stichting MKB Financiering (SMF) toont aan dat de alternatieve - in de praktij de non-bancaire - financieringssector professionaliseert. Snelheid en binding met toekomstige klanten zijn de twee belangrijkste voordelen van crowdfunding voor ondernemers. Geld ophalen via crowdfunding doe je echter ook niet zomaar even. Ook crowdfundingplatformen zijn selectief en voeren een grondige due diligence uit. Een valkuil kan zijn dat ondernemers er te licht over denken.

Crowdfunding blijft zich stevig ontwikkelen in omvang. Alleen in Nederland al gaat het jaarlijks over vele tientallen miljoenen. In welke richting verwachten jullie dat relevante wet- en regelgeving zich gaat ontwikkelen?

Recent heeft de AFM geconcludeerd dat de crowdfundingplatformen hun informatieverstrekking verbeteren. Dit is een positief signaal maar nog niet alle platformen leven de voorschriften van de AFM na. “De toegenomen professionaliteit van de sector en de voorbereiding op een nationaal en Europees wettelijk kader voor crowdfundingplatformen vragen mogelijk om aanpassingen van deze voorschriften”,aldus de AFM op hun website.

"Wij tonen uitsluitend crowdfundingprojecten van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen."

Hoe borgen jullie de kwaliteit en betrouwbaarheid van projecten die op Crowdfundmarkt staan weergegeven?

Wij tonen uitsluitend crowdfundingprojecten van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Wij hebben hier vanaf het begin bewust voor gekozen, omdat dit duidelijk is voor investeerders. Aan elk project van elk platform voegen wij uniforme informatie toe zoals branche, entiteit, provincie en doel van de investering. Dit hebben wij bijna volledig geautomatiseerd maar we voeren wel checks uit om de kwaliteit van Crowdfundmarkt te waarborgen. Onze database met uniforme data van alle crowdfundingprojecten is uniek in Europa. We kunnen real-time statistieken van de markt presenteren via Crowdfundmarkt Analytics.

Hoe verhoudt crowdfunding zich tot andere vormen van alternatieve financiering?

Crowdfunding is erg laagdrempelig voor investeerders. Met kleine bedragen kan een belegger een gebalanceerde portefeuille opbouwen en direct investeren in het MKB in Nederland of bijvoorbeeld in duurzame energieprojecten.

Welke vormen van alternatieve financiering zien jullie de komende jaren het snelst groeien en kunnen we nog volledig nieuwe vormen verwachten?

Crowdfunding zal de komende jaren blijven groeien. Zowel ondernemers als investeerders zijn steeds meer bekend met de kansen en risico’s van deze vorm van alternatief financieren. Institutioneel geld is in de sector in opkomst maar wij verwachten dat er altijd een deel van de projecten gefinancierd blijft worden door de crowd. De drempel om te gaan investeren via crowdfunding is voor de iets meer vermogender belegger nog te hoog. De vele verschillende platformen en de relatief kleine bedragen per investering maken crowdfunding nog onaantrekkelijk voor investeringsportefeuilles boven een ton in euro’s. Door het opzetten van de ‘Booking.com van de crowdfunding‘ kunnen wij hier verandering in brengen. Met de ontwikkelingen van Crowdfundpanel komt onze stip aan de horizon steeds dichterbij.