Aandeelhouders wassen top ING de oren
De aandeelhouders van ING hebben tijdens de jaarlijkse vergadering ongewoon hard geoordeeld over de bedrijfstop. Vooral de megaschikking van €775 miljoen met het OM om het faciliteren van witwassen wordt Hamers en consorten zwaar aangerekend. De bestuurders kregen geen décharge, wat betekent dat de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld zouden kunnen worden. De kans lijkt erg klein dat dat gaat gebeuren.
Terugkijkend op 2018 heeft ING een jaar van uitersten achter de rug. Met een netto winst van ~ €4.700 miljoen deed de bank het economisch uitstekend en profiteerde het volop van de goed draaiende economie. Het imago van de oranje bank liep echter fikse deuken op, die de aandeelhouders het bestuur zwaar aanrekenen. De schikking met het OM om het faciliteren van witwassen en de toestand rond de salarisverhoging van topman Hamers waren uiteraard de twee meest sprekende voorbeelden.
Meest in het oog springend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van gisteravond was dat het bestuur geen décharge kreeg. Normaal gesproken worden met een hamerklap de jaarcijfers goedgekeurd en zijn bestuurders niet meer verantwoordelijk voor wat in het betreffende boekjaar gebeurd is. De aandeelhouders van ING gaven die décharge - en dus goedkeuring - niet. Een aanzienlijke meerderheid van tweederde schaarde zich achter de oorwassing van de ING-top. Vrij ongebruikelijk, dit fenomeen komt namelijk zelden voor.
Teleurgesteld, niet verrast
President-commissaris van ING Hans Wijers was teleurgesteld, maar aan de andere kant ook niet heel erg verrast. “Wij zien dit als een uiting van teleurstelling over de schikking van vorig jaar.” Toch ziet hij ook de positieve kant, wijzend op de inspanningen die ING genomen heeft om interne procedures tegen witwassen te verbeteren. Een proces dat overigens nog jaren kan gaan duren. “Het is niet zo dat men zegt: we vertrouwen jullie niet.”
Personele wijzigingen
Naast het bespreken van de jaarcijfers was de aandeelhoudersvergadering ook het moment om enkele personele wijzigingen door te voeren in de bedrijfstop. De positie van financieel directeur Koos Timmermans was na de witwasaffaire onhoudbaar geworden. De Thai Tanate Phutrakul volgde hem in februari al op in functie en is sinds gisteravond formeel toegetreden tot de raad van bestuur.
De raad van commissarissen verwelkomt twee nieuwe gezichten. In de eerste plaats Herna Verhagen, topvrouw van PostNL en de Brit Mike Rees, jarenlang actief in de top van Standard Chartered. Zittend commissaris Mariana Gheorghe werd voor een nieuwe periode herbenoemd.