Donald Trump gaat los op cryptocurrency

15 juli 2019 Banken.nl

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op hem kenmerkende wijze laten weten wat hij vindt van cryptocurrency als bitcoin en Libra, de nieuwe munt van Facebook. Via Twitter bekritiseert hij de onderbouwing van cryptocurrency en vergelijkt deze met gebakken lucht. Hij krijgt bijval van Jerome Powell, voorman van ‘The Fed’, die aangeeft serieuze zorgen te hebben over Libra. 

Of de nieuwe cryptomunt Libra van social network Facebook hét gaat worden is een vraag die nog helemaal open staat. Libra roept echter wel de nodige reacties op vanuit de gevestigde orde, die natuurlijk zelf ook een positie van relevantie te verdedigen heeft. Het bereik van Facebook is enorm, met zo’n 3 miljard gebruikers wereldwijd. Daar kunnen zelfs de allergrootste banken alleen maar van dromen. Aldus wordt het betaalnetwerk van Libra met argusogen bekeken, in het bredere spectrum van cryptocurrency.

Afgaand op de reacties wordt Libra niet met open armen ontvangen. Libra wordt gezien als een gevaar voor het internationale bancaire systeem. De ECB en de centrale banken van de UK en Japan houden de situatie zeer scherp in de gaten. Rusland heeft zelfs al een verbod uitgevaardigd. Aan de andere kant heeft Facebook zelf landen als China en India (bij elkaar toch goed voor 2,5 miljard potentiële gebruikers) al uitgesloten, omdat ze cryptocurrency tegenwerken. In de lange lijst van waarschuwingen kunnen de VS en Donald Trump natuurlijk niet ontbreken. ‘The Donald’ laat van zich horen via Twitter, zoals gebruikelijk voor zijn doen.  

“Ik ben geen fan van bitcoin of van andere cryptomunten, die geen geld zijn en waarvan de waarde erg volatiel is en gebaseerd zijn op drijfzand. Ongereguleerde crypto assets kunnen onwettig gedrag faciliteren, inclusief drugshandel en andere illegale activiteiten”, aldus de 45e president van de VS. 

Grote zorgen

Zijn kritiek op cryptocurrency vormt een opmaat naar nog meer kritiek op Facebook. “Facebook Libra’s ‘virtuele munt’ heeft weinig status en is weinig betrouwbaar. Als Facebook en andere bedrijven een bank willen worden moeten ze zich ook onderwerpen aan wet- en regelgeving voor banken, zoals alle nationale en internationale banken doen. We hebben in de VS slechts één echte munt, vertrouwd en betrouwbaar. Het is met afstand de meest dominante munt in de wereld en zal dat ook altijd blijven. Het heet de United States Dollar!” 

De kritiek van Trump zal wellicht gemengd ontvangen worden door bancaire beleidsmakers wereldwijd. Aan de ene kant kunnen ze zich gesterkt voelen omdat de Amerikaanse president - een machtige bondgenoot - er ook ongeveer zo ongeveer denkt, aan de andere kant zijn er groepen mensen die het moeilijk vinden om Trump überhaupt ergens gelijk in te geven. Of Trump wel of niet gelijk heeft is ook niet het punt, het gaat in dit geval meer om het sentiment dat wordt neergezet.

Het tijdstip van Trumps tirade is niet toevallig. Recent uitten Congres-leden hun zorgen over Libra, onder meer wijzend op de privacyschendingen van Facebook in de afgelopen jaren. Dat juist Facebook ook nog stappen wil zetten in het internationale betalingsverkeer levert de nodige huiveringen op. Komende maand moet Libra-ontwikkelaar David Marcus tweemaal opdraven voor het Congres, zodat ze hem aan de tand kunnen voelen. Niet alleen Trump en het Congres uiten hun zorgen dan wel ongenoegen, ook ‘The Fed’ deed al een duit in het zakje. Voorman Jerome Powell stelde dat de centrale bank ‘serieuze zorgen’ heeft over Libra.