Cashloos leven loont voor klanten ING

12 juli 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Klanten van ING die minder dan vier keer per jaar geld uit de muur trekken krijgen korting op hun betaalpakket. De oranje bank bevestigt berichtgeving van de Volkskrant eerder vandaag. De korting op het zogeheten ‘Oranjepakket’ bedraagt 20%. Op maandbasis nemen de kosten af van €1,55 naar €1,25. 

De kosten voor betaalpakketten nemen door de jaren heen gestaag toe. Het zijn doorgaans geen prijsstijgingen om steil van achterover te vallen, maar de trend is onmiskenbaar. ING wil klanten korting op hun betaalpakket gaan bieden, onder de voorwaarde dat ze maximaal vier keer per jaar contant geld opnemen. De Volkskrant bracht het nieuws als eerst, ING bevestigde het nieuws vandaag.

Het Oranjepakket is het gebruikelijke betaalpakket van ING voor particulieren. De bank rekent hiervoor €1,55 per maand. Wie maximaal vier keer per jaar geld opneemt ziet die kosten per 1 oktober dalen naar €1,25 per maand. Op jaarbasis is dat in totaal €3,60. Cynici zullen stellen dat dit wel heel minimaal is. Aan de andere kant schromen consumenten ook niet om luidkeels hun onvrede te uiten als het een stijging van €0,30 per maand zou zijn geweest. 

Symbolische waarde

Voorlopig is ING de enige en eerste Nederlandse bank die een dergelijke constructie aanbiedt. In alle realiteit, het gaat om hele kleine bedragen. Ervan uitgaande dat het om meer gaat dan een pr-stunt lijkt het echter te staan voor iets veel groters, namelijk verdere digitalisering van het betaalverkeer. Veel signalen wijzen al in die richting. Het levert klanten gemak op en banken evenzeer. Hoewel geen enkele bank het zijn klanten zal verbieden nog cash geld te gebruiken, is de stap van ING wel degelijk van symbolische waarde.