Plannen voor centraal Europees orgaan tegen witwassen
Europese ministers van financiën ijveren voor een centraal orgaan om de aanpak van financiële criminaliteit en witwassen in het bijzonder te verbeteren. In december komen ze weer bijeen en zullen ze volgens zakenkrant Financial Times de Europese Commissie vragen om werk te maken van een onafhankelijk orgaan met directe bevoegdheden.
Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat een succesvolle aanpak van witwassen geen eenvoudige klus is. De ene na de andere bank is berispt, beboet of is momenteel onderwerp van onderzoek. Ook geografisch lijken er geen uitzonderingen te zijn. De aanpak van witwassen blijft de gemoederen derhalve bezighouden tot op de hoogste niveaus. Vanuit verschillende lidstaten komt daarom het verzoek tot het opstellen van een centrale organisatie om de aanpak van witwassen te bevorderen.
Twee opties
Er zijn feitelijk twee manieren om te komen tot een organisatie die de boel centraal gaat aansturen. De eerste optie is het vanaf de grond opbouwen van een nieuw agenschap. Dat leidt volgens Frankrijk en Nederland tot de meest efficiënte dienst. Echter, men vreest dat dit flink wat voeten in de aarde gaat hebben en dat het mogelijk jaren kan duren voor er iets tastbaars staat. Daarom is uitbouw van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de Europese Bankenautoriteit (EBA) een tweede geschikt geachte optie.
“Criminelen en terroristen profiteren van de mazen en ondermijnen het vertrouwen in ons financiële systeem en onze missie om onze economieën en burgers te beschermen”, zo Bruno LeMaire tegen de zakenkrant, de Franse minister van financiën. “We moeten de stap zetten om de antiwitwasaanpak in Europa te harmoniseren en sterker Europees toezicht introduceren.”
Europarlementariërs kritisch op EBA
Hoewel de EBA al beschikt over de nodige bevoegdheden, is men volgens de Financial Times kritisch op de uitvoering ervan. Europarlementariërs laken de actiebereidheid van de organisatie. De Nederlander Paul Tang bijvoorbeeld geeft aan ‘zeer ontevreden’ te zijn met de EBA, die naar verluidt ernstig tekort heeft geschoten in het toezicht op Danske Bank door Deense en Estische toezichthouders. Tang wijst als alternatief daarom naar Europol, dat momenteel al beschikt over de nodige bevoegdheden om witwassen op te sporen en tegen te gaan.