Duitse wetgeving draait Apple duimschroeven aan om NFC-chip

19 november 2019 Banken.nl

Het Duitse parlement heeft gestemd voor een amendement op een antiwitwaswet, waarmee het Apple zou kunnen dwingen om de NFC-chip in zijn apparaten open te stellen voor concurrenten. De wet zou begin volgend jaar in werking treden. Apple geeft aan verrast te zijn en geeft aan te willen waken voor de veiligheid van gebruikers. 

Recent besteedde Nieuwsuur al een item aan de opkomst van Apple Pay in Nederland. De aanleiding daarvoor was de ingebruikname van Apple Pay door Rabobank, nadat eerder al ABN AMRO, Bunq en ING Apple Pay beschikbaar hadden gesteld voor klanten. Veel klanten keken er reikhalzend naar uit, maar toezichthouders zetten vraagtekens bij de machtspositie van Apple. De Californische tech-reus staat andere aanbieders niet toe om gebruik te maken van de NFC-chip in apparaten van Apple en daarmee overtreedt het mogelijk bestaande mededingingsregels.  

0,15% transactiekosten

Ondertussen in Duitsland heeft het parlement een amendement aangenomen waarmee het Apple onder druk zet om minder gesloten te zijn, meer specifiek met betrekking tot de NFC-chip. Waar deze chip in telefoons van concurrent Android vrij te gebruiken zijn voor derde partijen, zoals banken die zelf wallet-apps ontwikkelen, is dat bij Apple niet het geval. Uitsluitend Apple zelf heeft controle over de eigen NFC-chip. Dat maakt dat Apple geld kan vragen voor het gebruik ervan. Naar verluidt verlangt Apple 0,15% van het transactiebedag en dat mag als fors bestempeld worden. Er zit voor andere betaaldienstaanbieders echter weinig anders op dan het bedrag te betalen. Het is immers niet aannemelijk dat hele volksstammen ineens hun iPhone gedag zeggen en overstappen naar een Android-toestel. Dat is als een transfer van FC Barcelona naar Real Madrid. 

Apple geeft aan verrast te zijn over het plotselinge nieuws uit Duitsland. “We zijn verrast over de snelheid waarmee dit amendement is aangenomen. We vrezen dat het nadelig uitwerkt voor gebruiksgemak, veiligheid van klantdata en beveiliging van financiële gegevens.” Daarmee lijkt Apple al meteen te hinten op de troefkaart die het bedrijf wil uitspelen. 

Uitzonderingspositie op basis van veiligheid en integriteit

Waar Apple zich met name onderscheidt van Android is dat Apple een gesloten systeem is. Er valt voor externe ontwikkelaars weinig te ontwikkelen zonder toestemming van Apple. Bij de ‘open source’ strategie van Android is dat het tegenovergestelde. Beide strategieën hebben zo hun voordelen voor consumenten. Waar bij Android meer ruimte is voor creativiteit in ontwikkeling, heeft Apple de sleutel tot beveiliging helemaal zelf in handen. 

Die strenge beveiliging ziet Apple als een unieke eigenschap. Het was vermoedelijk ook met opzet dat vorig jaar berichten naar buiten kwamen dat Apple de FBI weigerde om een iPhone van een terrorist te ontgrendelen, omdat het daarmee de deur open zou zetten tot andere vormen van privacyverzwakkende situaties. In zekere zin was het uitstekende PR voor Apple. In relatie tot de nieuwe Duitse wet gaat Apple mogelijk inzetten op een uitzonderingspositie, daar het volgens de letter van de wet mogelijk is om niet compliant te hoeven zijn als er redelijke aanwijzingen zijn dat de maatregel ten koste gaat van de veiligheid en integriteit van consumenten.