2019 was een ‘jaar van records’ voor de Nederlandse hypotheekmarkt
Of het nu ging om de hypotheekrente, de lengte van de rentevaste periode of de huizenprijzen, 2019 was een jaar van uitersten. Dat meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop aan de hand van diverse statistieken. Vaak hebben records een oorzaak, in dit geval heette die oorzaak schaarste.
Gedurende het jaar hebben economische bureaus van de grootbanken regelmatig updates gebracht over de situatie op de woningmarkt. Die lagen allemaal redelijk in lijn met elkaar en kwamen neer op een sterk verhitte, dan wel oververhitte woningmarkt. Vooral in de grote steden bleven de prijzen stevig doorstijgen, aangezwengeld door lage hypotheekrentes. De Hypotheek maakt aan het eind van dit jaar de balans op en ontwaart enkele interessante records.
- Het rentepercentage op hypotheken ligt met een jaargemiddelde van 1,78% historisch laag. Die lage rente zorgt ontegenzeggelijk voor extra verhoging van de huizenprijzen.
- 2019 markeert het hoogste aantal hypotheekvragen in de historie. Volgens data van Hypotheken Data Netwerk (HDN) lag het aantal boven de grens van 400.000.
- Het Kadaster stelt dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland uitkomt op €316.000, al zijn er grote verschillen waarneembaar tussen verschillende regio’s. Schaarste van het aantal woningen - door verschillende factoren - is een voorname oorzaak.
- De gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen tikt net de €400.000 niet aan. Daarmee is een nieuwbouwwoning ver weg voor modale inkomens.
2019 was ook het jaar dat het thema ‘aflossingsvrij’ nog meer onder de aandacht kwam dan in voorgaande jaren al het geval was. Commercials over de campagne ‘Aflossingsblij’ passeerden de revue en het thema speelde een centrale rol op het Hypotheken Event van IIR, waar hypotheekprofessionals uit het hele land samenkwamen om de stand van zaken te bespreken.
Waar de mogelijkheid voor starters om een woning te kopen in voorgaande jaren al kleiner en kleiner werden, markeert 2019 wat dat betreft een nieuwe dieptepunt. Het verschil tussen vraagprijs en maximale hypotheeksom bleef toenemen. Tenzij men de beschikking heeft over enkele tienduizenden euro’s eigen geld, is een eigen woning ver weg. Als klein deel van de oplossing introduceerde BLG Wonen een hypotheek voor ‘duurhuurders’, waarmee leden van deze groep een hogere hypotheek kon krijgen dan de normen eigenlijk stellen.
Verduurzaming
Ten slotte is verduurzaming ook op de hypotheekmarkt een breed thema geworden. Specifiek verduurzaming van de gebouwde omgeving, want juist daar is enorm veel winst te behalen op het vlak van energiebesparing. Volgens De Hypotheekshop zijn het vooral starters en mensen met lage inkomens die in huizen (komen te) wonen met een laag energielabel. Het ontbreekt hen vaak aan eigen geld om in te leggen en daarom bieden steeds meer hypotheekverstrekkers extra hypotheekruimte aan tegen een aantrekkelijk rentepercentage, mits het krediet ook daadwerkelijk in duurzame maatregelen wordt gestoken.
Gerelateerd:
'Triodos heeft aanjaagfunctie in hypotheek van de toekomst'