Wie wordt de nieuwe CEO van ING?

24 februari 2020 Banken.nl

Met het vertrek van Ralph Hamers bij ING doemt logischerwijs de vraag op wie hem gaat opvolgen. Zakenkrant FD identificeerde vier mogelijke opvolgers voor de toppositie bij ING. Hoewel ze alle hun eigen unieke capaciteiten en achtergronden hebben, delen ze ook iets gemeenschappelijks: ze komen allemaal uit de eigen stal. 

Als commissarissen van ING zullen Hans Wijers en de zijnen een drukke en wellicht nerveuze tijd tegemoet gaan in de zoektocht naar een opvolger van Ralph Hamers. Er resteert namelijk niet heel veel tijd voordat Hamers de ING-deur voor de laatste keer achter zich sluit. Op 30 juni al, daar waar men eerst uitging van het einde van Hamers’ termijn in 2021. Volgens het FD voelt de bank zich een beetje overvallen door de huidige ontwikkelingen. De realiteit is echter zoals hij is en dat betekent dat er weinig tijd te verliezen is. Wie zijn de grootste kanshebbers om de positie van Hamers over te nemen? Het FD noemt enkele logische namen.

Pinar Abay

Pinar Abay (44) is een van oorsprong Turkse bankier. Na een studie economie aan de particuliere Bilkent Üniversitesi in Ankara werkte ze meer dan tien jaar voor management consultingkantoor McKinsey, ondertussen nog even een MBA aan Harvard volgend. In 2011 werd ze eindverantwoordelijke van ING Turkije, alwaar ze van de oranje bank een digitale voorloper maakte. In 2018 nam ze de leiding over van het veel grotere ING Benelux en eind 2019 werd ze bestuurslid van ING. Ingewijden dichten haar een grote toekomst toe bij ING, maar er heerst twijfel of ze nu al klaar is voor de complexe taak van CEO van een grote internationale bank. Mocht ING kiezen voor Abay, dan slaan ze op het vlak van diversiteit wel meerdere vliegen in één klap: ze is jong, ze is vrouw en is van niet-westerse origine. 

Nick Jue

Nick Jue (55) werkt al sinds 1993 bij ING, dan wel één van de rechtsvoorgangers van de oranje bank. Door de jaren heen heeft hij binnen ING diverse leidinggevende functies gehad, onder meer binnen retail banking en binnen marketing en communicatie. Hij is sinds 2017 bestuursvoorzitter van ING DiBa, zoals ING in Duitsland door het leven gaat. Aan ervaring als bankier én met de organisatie van ING dus geen gebrek. Volgens het FD heeft hij echter ook een minpunt: sociale onhandigheid. In 2012 vloog Jue ernstig uit de bocht over een baliemedewerker van ING, die kritische vragen had gesteld over de hoeveelheid ontslagen die waren aangekondigd. “Jij zat elke avond met je dikke kont op de bank ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ te kijken, terwijl ik iedere avond nog aan het werk ging”, citeerde De Telegraaf hem. Een uitspraak die het nodige stof deed opwaaien en als een boemerang zal blijven terugkeren. 

Tanate Phutrakul

De Thai Tanate Phutrakul (54) is sinds vorig jaar financieel directeur van ING. Daarmee volgde hij Koos Timmermans, die het veld moest ruimen nadat bekend raakt dat ING jarenlang witwassen gefaciliteerd had. Phutrakul startte in 1998 bij ING Barings in Thailand, was tussen 2003 en 2008 in meerdere functies actief bij Thaise banken en kwam in 2008 terug bij ING. Hij werd achtereenvolgens financieel eindverantwoordelijk voor diverse onderdelen van ING en in 2019 voor ING als geheel. Zijn kracht wordt ook meteen beschouwd als zijn zwakte. Het FD schrijft: “De heersende mening is echter dat hij een typische cijferman is, met onvoldoende breedte voor de boegbeeldrol.”

Steven van Rijswijk

De persoon die volgens insider het meeste kans maakt om Hamers op te volgen is huidig risicodirecteur Steven van Rijswijk (49). De persoon die moet zorgen dat de bank de risico’s scherp in het oog houdt, vormt volgens het FD zelf de meest veilige keuze als het gaat om de opvolging van Hamers. De ‘rechterhand’ van Hamers is de ‘grootste kanshebber’, meldt de roze krant op basis van informatie van insiders. Hij zou de enige echte kroonprins zijn, zoals dat zo mooi heet. De enige twijfel die aan hem kleeft is dat hij niet heel veel ervaring heeft met retail banking, waar ING traditioneel groot in is. 

Wat op voorhand wel vast lijkt te staan is dat er geen blanco cheque ligt te wachten op de nieuwe topman of -vrouw. De ophef rond het voorstel van salarisverhoging van Hamers zal vast nog in het geheugen gegrift staan van de rvc. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat ING in staat zal zijn om een buitenlandse topbestuurder aan te trekken, waar andere beloningsnormen gelden. Exact waar Jeroen van der Veer destijds al voor vreesde, dat ING de aansluiting met de wereldtop mogelijk zou gaan verliezen als de bank – en in bredere zin Nederland – zou vasthouden aan het huidige beleid. Toch is een hoge beloning geen garantie voor succes. Als de financiële crisis één ding duidelijk heeft gemaakt, is dat het bieden van excessieve beloningen niet automatisch leidt tot de beste mensen op de beste posities. 

Meer over ING
Profielpagina
ING
ING is een partner van Banken.nl