Commotie om overstap bankier van toezichthouder naar lobbyclub
Directeur Adam Farkas stapte onlangs over van de Europese Bankenautoriteit (EBA) naar de AFME, een grote lobbyorganisatie in de financiële sector. Dat had nooit gemogen en getuigt van wanbeheer, aldus de Europese Ombudsvrouw Emily O’Reilly eerder deze week. Onder meer de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang (PvdA) had aangedrongen op een onderzoek.
De Europese Bankenautoriteit (EBA) ziet dagelijks toe op de gedragingen van banken binnen de Europese Unie. De toezichthouder werd in 2010 opgericht, mede naar aanleiding van de financiële crisis en de forse begrotingstekorten van een aantal EU-lidstaten. De EBA heeft echter wat van zijn gezag moeten inleveren. Onlangs gaf het instituut toestemming aan de Hongaarse directeur Adam Farkas om over te stappen naar een lobbyclub uit de sector waar hij tot voor kort zelf toezicht op uitoefende. Een grote fout, zo oordeelt de Europese Ombudsvrouw.
“Het gaat hier om een directeur van een agentschap dat zich bezighoudt met de regulering van en het toezicht op de Europese banken, die overstapt naar een lobbygroep die invloed wil op het opstellen van die bankregels”, aldus Emily O’Reilly. “Wanbeheer”, zo oordeelt O’Reilly resoluut. De EBA heeft bovendien verzaakt in het ontzeggen van de toegang tot vertrouwelijke informatie, nadat Farkas zijn voornemen kenbaar had gemaakt.
Voor zowel Farkas als de EBA is de kous daarmee nog niet af. Farkas is per januari twee jaar lang niet welkom in het Europees Parlement vanwege deze kwestie. Als het aan Paul Tang ligt gebeurt hetzelfde voor de Europese Commissie. De EBA zelf heeft zich nog een tweede kwestie op de hals gehaald. De organisatie wilde een zekere Gerry Cross benoemen tot nieuwe directeur. Cross’ laatste werkgever? Dezelfde lobbyclub als waar Farkas heen is vertrokken.
Bescherming algemeen belang
Het is moeilijk te begrijpen dat op zulke hoge niveaus onvoldoende na lijkt te worden gedacht over de mogelijke gevolgen van zulke stappen. De schijn van belangenverstrengeling druipt ervan af. O’Reilly: "Het gaat om integriteit, juist nu. Nu we een nieuwe wereldwijde economische crisis ingaan, is er meer dan ooit behoefte aan bescherming van het algemeen belang. En de bankenautoriteit moet daarbij vooroplopen."