Verschillend beleid aangaande reiskosten en thuiswerken

22 mei 2020 Banken.nl

Er wordt in Nederland verschillend omgegaan met het uitkeren van reiskosten ten tijde van de coronacrisis. Zo betaalt ING de maandelijkse reiskosten wel door, maar doet Rabobank dat niet. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder Nederlandse bedrijven. 

Hele volksstammen werken momenteel thuis. Dat is goed te zien op de wegen, waar het een stuk rustiger is, en in de zo goed als lege treinen. Maar wat betekent dat voor de vaste reiskostenvergoeding die veel Nederlanders maandelijks tegelijk met hun salaris gestort krijgen? Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er aanzienlijke verschillen zitten in hoe werknemers hiermee omgaan. 

De NOS vroeg ook twee grote banken naar hun beleid met betrekking tot reiskosten. ING geeft aan dat zij de reiskosten blijven doorbetalen, ondanks dat een heel groot deel van de medewerkers thuis zit. Niet duidelijk is of het werknemers is toegestaan hun vaste treinabonnement tijdelijk stop te zetten, iets waar de NS welwillend in is. In dat geval kunnen medewerkers er in potentie enkele tientjes tot enkele honderden euro’s per maand op vooruit gaan, evenals mensen die normaal met eigen vervoer komen. Dat heeft geen fiscale gevolgen, daar het ministerie van Financiën aangeeft hier niet moeilijk over te willen doen.

Bij Rabobank benadert men de situatie anders. Met ingang van mei is men daar gestopt met het uitkeren van reiskostenvergoeding. Als tegemoetkoming is het wel mogelijk om eenmalig tot enkele honderden euro’s te declareren voor bijvoorbeeld een extra beeldscherm of een fatsoenlijke bureaustoel. 

Thuiswerken heeft grote voordelen en is in de basis prima mogelijk. Maar wat niet vergeten moet worden is dat thuiswerken ook geld kost. Het is aannemelijk dat men een toename zal zien in het stroomverbruik vanwege extra beeldschermen en het opladen van laptops. Zorgverzekeraars DSW en VGZ geven momenteel daarom zo’n €50 thuiswerkvergoeding in plaats van reiskostenvergoeding. Ingenieursbureau Arcadis staat er iets anders in. “Het is een vergoeding voor kosten die je echt maakt. Dus waarom zouden we betalen, terwijl iemand die kosten nu niet maakt?”, aldus een woordvoerder tegenover de NOS.