Jeroen Broekema vertelt over podcast 'Leaders in Finance'
Afgelopen februari zag podcast ‘Leaders in Finance’ het levenslicht. Oud-medewerker van ABN AMRO Jeroen Broekema gaat in de podcast het gesprek aan met besluitvormers uit de financiële sector. Niet alleen over hun werk, maar ook over hun privéleven. Voor één keer draait Banken.nl de rollen om en is het Broekema zelf die vertelt. Meest opvallende uitspraak? Dat er ogenschijnlijk weinig rationele planning zit achter de carrière van veel besluitvormers.
Jeroen, waarom ben je Leaders in Finance begonnen?
In mijn dagboek houd ik al jaren achterin lijstjes bij met bijvoorbeeld de boeken die ik heb gelezen, ideeën voor innovaties in de financiële sector, en ook dingen die ik graag zou opzetten als ik daarvoor een keer tijd zou krijgen. Toen ik met ‘tussen-pensioen’ ging pakte ik dat lijstje er nog eens bij en heb ik alles wat er op stond gerangschikt naar waar ik het meest enthousiast van werd.
Met stip op één stond een eigen podcastserie waarin ik leiders uit de financiële sector zou interviewen. Na een podcast-cursus en nadere uitwerking van het concept ben ik de eerste gasten gaan uitnodigen. Dat is Leaders in Finance geworden!
Bestuurders en managers hebben vaak drukke agenda’s. Hoe waren de eerste reacties op interviewaanvragen van een nieuw medium en heb je hierin al een verandering zien optreden?
In eerste instantie heb ik geput uit mijn eigen netwerk, maar al snel kreeg Leaders in Finance meer bekendheid en werd het gemakkelijk om mensen te enthousiasmeren om mee te doen. Dat voorkomt overigens niet dat ik geregeld interviews moeten verplaatsen omdat de gasten inderdaad (over)volle agenda’s hebben.
Wat zijn je algemene observaties na zo'n 20 eerste interviews met CEOs?
Ik zie een aantal gemene delers die ik ook wil gaan samenbrengen op termijn, waarschijnlijk in boekvorm, maar daarvoor wacht ik denk ik tot we honderd interviews hebben gedaan. Laat ik er alvast een aantal noemen. Allereerst, gasten willen bijna over alles praten zolang je goed bent voorbereid, je weet waarover je het hebt, maar bovenal: het gesprek op basis van wederzijds respect voert.
Het is interessant om te zien dat er weinig tot geen rationele planning achter de carrière van deze groep mensen.
Verder vind ik het interessant om te zien dat er nagenoeg weinig tot geen rationele planning zit achter de carrière van deze groep mensen die in de top van hun organisaties zitten en invloedrijk zijn in de sector. Veel dingen zijn hen overkomen en toeval speelt een belangrijke rol als het gaat om de richting die ze zijn ingeslagen. Wel valt daarbij op dat ze altijd hard hebben gewerkt en vrij competitief zijn, niet in de laatste plaats om zich te bewijzen voor zichzelf.
Tot slot valt op dat men veel belang hecht aan het goed zorgen voor de klanten en aan de tevredenheid van de medewerkers. En ook dat men de rol in de samenleving belangrijk vindt, maar dat men het vaak lastig vindt om dat heel concreet te maken. Men wil duidelijk meer, maar ‘hoe’ lijkt vaak nog een zoektocht.
Hoe selecteer je je gasten en wie kunnen we allemaal nog verwachten?
Gasten moeten ‘leaders’ zijn en werkzaam zijn in ‘finance’. Beiden zijn breed gedefinieerd. In de podcast zijn we geïnteresseerd in ontwikkelingen in de sector, maar minstens zo geïnteresseerd zijn we in wat we noemen ‘de mens achter het succes’. Onze luisteraars willen inhoudelijk iets kunnen meepikken, maar willen ook graag weten waarom en hoe leiders in de financiële dienstverlening doen wat ze doen. En dat is precies waarop we hen bevragen.
We hebben al veel interviews gepland staan voor de komende tijd, zoals met Maurice Oostendorp (CEO Volksbank, waaronder o.a. SNS, RegioBank, ASN Bank, en BLG Wonen vallen), Dennis Dijkstra (CEO Flow Traders), Angelique Schouten (Executive Board Member Ohpen), Sven van der Biezen (CEO Floryn), Jan Paul Franx (Hoogleraar Effectenrecht en Partner FG Lawyers) en Désirée van Boxtel (Eigenaar Karmijn Kapitaal).
Wie zou je echt nog heel graag een keer willen interviewen en waarom?
Veel teveel om op te noemen, maar ik denk bijvoorbeeld aan Ralph Hamers, Wopke Hoekstra, Barbara Baarsma, Joop Wijn, Wiebe Draijer, Pieter van der Does en Klaas Knot. Geen van hen heb ik al gevraagd. Maar het zijn allemaal bekende mensen die te vaak te eenzijdig worden belicht. Ik zou in een gesprek wat meer de diepgang willen opzoeken.
Je was zelf 7 jaar werkzaam voor ABN AMRO in verschillende functies en je was 5 jaar actief als Managing Director van Zencap en later Funding Circle Nederland, in hoeverre helpt je dat om tot een goed gesprek te komen met andere bestuurders?
Ik denk dat het helpt dat ik in ieder geval op hoofdlijnen begrijp waar de gasten zich in hun werkzame leven mee bezighouden. Dat maakt het makkelijker. Maar wat uiteindelijk denk ik vele malen belangrijker is, is mijn diepgewortelde interesse om meer te leren en te weten te komen over de gasten.
Zencap werd in 2015 overgenomen door Funding Circle. Recent werd duidelijk dat Funding Circle zijn Nederlandse activiteiten grotendeels staakt. Hoe kijk je daar naar?
Ik ben acht maanden geleden vertrokken bij Funding Circle en inderdaad is recent door het hoofdkantoor in Londen besloten om de activiteiten van Funding Circle in Nederland grotendeels te staken. Het is lastig voor mij om te bepalen wat precies de motivatie is geweest, dat zou gissen worden, maar je zult begrijpen dat ik het jammer vind!
De CEO’s raken een keer op. Hoe lang blijf je dit nog doen en hoe zie je je eigen toekomst verder voor je?
Dat zal je tegenvallen! Er zijn ontzettend veel ‘leaders in finance’ in Nederland en er komen ook weer nieuwe sterren aan het firmament. En… het buitenland lonkt. Nog ruim voldoende aanbod voor mooie nieuwe gesprekken. Daarnaast maak ik ‘extra afleveringen’ over bepaalde thema’s, zo hebben we er nu een aantal gemaakt over de coronacrisis en er zullen andere volgen, waar ik bijvoorbeeld denk aan PSD2, blockchain, insurtech, regtech of bijvoorbeeld de toekomst van het fysieke retailkantoor welke een wederopstanding lijkt door te maken.
Voor wat betreft mijn eigen toekomst buiten Leaders in Finance is alles nog open. Ik zie ontzettend veel mooie kansen om een verantwoordelijke rol te spelen in het bedrijfsleven of elders in de samenleving. ‘Dat is vaag’, zul je waarschijnlijk denken, maar meer is er vooralsnog niet over te zeggen!