Kleine banken ontevreden over tarieven Geldmaat
Meerdere kleine Nederlandse banken tonen zich ontevreden over de in hun ogen hoge kosten die Geldmaat rekent, de partij achter het nieuwe betaalautomatennetwerk met daarachter weer een consortium van ABN AMRO, ING en Rabobank. Kleinere banken geven in zakenkrant FD aan fors meer geld kwijt te zijn dan voorheen. Online bank Knab is zelfs al een onderzoek gestart naar de kosten.
Met de introductie van Geldmaat moest er een einde komen aan de soms onlogische verdeling van pinautomaten in Nederland. Bijvoorbeeld een automaat van ABN AMRO pal naast eentje van ING en in de omtrek verder niets. De automaten zouden een neutrale uitstraling krijgen, zonder merkvoering van één van de grootbanken. Met hun opvallende gele verschijning zijn ze qua kleur overigens bepaald niet neutraal, maar vallen ze juist goed op.
Het Utrechtse Soest had de primeur met de opening van de eerste Geldmaat. Soest was het begin van een landelijke uitrol van ‘Geldmaten’, een initiatief dat navolging lijkt te gaan krijgen bij onze zuiderburen. Inmiddels zijn er steeds meer van zulke gele geldautomaten te bewonderen in Nederland, maar niet tot ieders tevredenheid. Diverse kleinere Nederlandse banken hekelen de kosten die Geldmaat om gebruik te kunnen maken van het netwerk.
In het FD laten meerdere van deze banken van zich horen. Zo spreekt Triodos Bank over ‘sterk toegenomen kosten’, waar Bunq er nog een schepje bovenop doet met de kwalificatie ‘krankzinnig duur’. Ook bij Van Lanschot en de Volksbank maakt men zich zorgen over de kosten. Immers, banken moeten kiezen om zelf met minder winst genoegen te nemen of de prijzen richting klanten te verhogen. Een optie die overblijft is natuurlijk heronderhandelen over de prijsvoering, desnoods met enige juridische dwang.
Online bank Knab geeft aan de mogelijkheden te onderzoeken. “De introductie van Geldmaat zorgt voor een flinke verhoging van de kostprijs voor het opnemen van contant geld. We onderzoeken de mogelijke opties tegen de verhoging van de kosten. Wat die opties zijn, en of we überhaupt (formele) stappen gaan zetten, kan ik nog niet zeggen”, laat de bank weten tegenover de zalmroze zakenkrant.
Klachten over transparantie
Ondertussen is Geldmaat zelf zich van geen kwaad bewust. Volgens Geldmaat zijn de tarieven gebaseerd op die van bekende betaalkaartsystemen, zoals die van Mastercard, en wil men zo neutraal en transparant mogelijk zijn. Maar over de tarieven zelf heerst vooral onduidelijkheid. Banken die een contract hebben afgesloten met Geldmaat mogen contractueel niets over de tarieven zeggen. Dat zet in theorie de deur open naar ongelijke behandeling, het is immers lastig onderhandelen wanneer niet duidelijk is wat de concurrent moet betalen. Volgens Geldmaat betaalt elke bank echter een gelijk tarief, ook de aandeelhouders ABN AMRO, ING en Rabobank.
Toch zou het een stuk beter kunnen, aldus een ingewijde uit de sector. “Geldmaat zorgt door het gebrek in transparantie voor veel ruis. Je moet duidelijk kunnen maken dat het tarief reëel is en daar zijn ze niet goed in geslaagd”, tekent het FD op.