Opkomst internetbanken zorgt voor groei prepaid creditcard

03 juni 2020 Banken.nl

De digitale ontwikkeling van de bankensector is een verschijnsel dat vermoedelijk niet snel zal ophouden. Het bedrijfsmodel, dat wordt gedreven door nieuwe innovaties, is fundamenteel aan het veranderen. De opkomst van nieuwe online banken zoals N26, Revolut, Monzo en Bunq zijn daar het bewijs van.

Qua hoeveelheid klanten gaat het al snel om flinke getallen. Het Duitse N26 had op 1 januari 2020 zo’n 5 miljoen klanten wereldwijd. Bij het Britse Revolut waren dat er zelfs ruim 10 miljoen. Als de bedrijven de huidige groeitrend doorzetten, zouden ze tegen het einde van 2020 gezamenlijk bijna 24 miljoen klanten hebben, blijkt uit gegevens van Statista.com. 

Ook op de Nederlandse markt winnen deze spelers steeds meer marktaandeel. Dat wil overigens niet zeggen dat men massaal primaire rekeningen aanhoudt bij deze spelers. Uit eerder onderzoek bleek namelijk al eens dat veel consumenten de apps van deze banken downloaden om eens de kat uit de boom te kijken en een beetje te ‘snuffelen’, naast hun rekening bij een traditionele bank. 

Gratis ‘creditcard’

Een belangrijke reden voor de sterke groei van de online banken is de prepaid creditcard die doorgaans gratis wordt aangeboden bij het openen van een rekening. Zo’n betaalkaart is voor velen een aantrekkelijke optie, bijvoorbeeld voor mensen die vanwege hun inkomenspositie geen normale creditcard kunnen aanvragen of die daar geen geld aan willen besteden.

Vrijwel alle klanten van N26, Revolut, Monzo en het Nederlandse Bunq hebben een Debit Mastercard of Visacard waarmee ze online en fysiek aankopen kunnen doen of een hotel kunnen boeken. Zo’n type creditcard heeft wel het nadeel dat deze niet geschikt is voor borg te staan. Dat is bijvoorbeeld nodig voor het huren van een auto in het buitenland. Ook bij onbemande tankstations of voor tolpoortjes kunnen deze nog wel eens dienst weigeren. 

Bij de meeste internetbanken krijg je verder een gratis IBAN-rekening waarmee je via een handige app allerlei bankzaken kunt doen. Door de komst van PSD2 zijn er bovendien allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals het samenvoegen van meerdere betaal- en spaarrekeningen of het automatisch indelen van inkomsten en uitgaven in duidelijke categorieën. Iets dat bij steeds meer traditionele banken ook mogelijk is. 

Het nadeel van de meeste online banken is dat het in Nederland mateloos populaire iDEAL niet wordt ondersteund, Bunq uitgezonderd. Fysiek betalen kan overigens wel net zoals bij een reguliere bank. Dit kan ook contactloos, al dan niet via Apple Pay of Google Pay.

Iedere internetbank onderscheidt zich verder met enkele eigen unieke mogelijkheden.

  • Bij N26 betalen klanten gratis in vreemde valuta en krijgen ze, na het storten van een bedrag van €100 een gratis Maestro betaalkaart
  • Revolut biedt meerdere mogelijkheden voor het omwisselen naar vreemde valuta zonder toeslag. Ook is het mogelijk via het platform van Revolut te handelen in cryptovaluta en sinds kort ook in goud.
  • Bunq biedt via de betaalde versie allerlei mogelijkheden voor het openen van meerdere rekeningen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk twee pincodes en twee rekeningen koppelen aan één pinpas.

Verder biedt iedere online bank extra betaalde diensten aan in de vorm van een soort betaald abonnement. Zo ontvangen betalende klanten bij de duurste accounts van N26 en Revolut een unieke metalen creditcard en tal van reisverzekeringen.

Privacy

Hoewel de nieuwe banken veel interessante mogelijkheden bieden zijn er ook bezwaren. Zo schijnen de banken steken te laten vallen op het gebied van privacy, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bunq en N26 scoren beiden matig op het gebied van privacy, omdat zij advertentiecookies plaatsen. Revolut doet het nog slechter omdat het gegevens zou delen met Facebook en marketingbureaus. Alle online banken beloven echter wel beterschap. De Consumentenbond gaat daarop controleren.