ING benoemt Steven van Rijswijk tot nieuwe topman

19 juni 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De nieuwe topman van ING komt voort uit de eigen gelederen, in de vorm van Steven van Rijswijk. Over een kleine twee weken volgt hij zittend CEO Ralph Hamers op, die vertrekt naar het Zwitserse UBS. Als risicodirecteur en onderdeel van het bestuur fungeerde hij de afgelopen jaren reeds als de rechterhand van Hamers. 

Steven van Rijswijk (1970) scoorde hoog op diverse lijstjes van kanshebbers voor het hoogste ambt binnen ING. Hij is inmiddels ongeveer 25 jaar actief voor de oranje bank, voornamelijk binnen het zakelijke smaldeel en de laatste jaren als risicodirecteur. Zakenkrant FD nam hem enkele maanden terug op in een selectie van vier en betitelde hem als ‘grootste kanshebber’ en ‘enige echte kroonprins’. Dat blijkt nu een aardige inschatting te zijn geweest.  

President-commissaris Hans Wijers is in zijn nopjes met de benoeming van Van Rijswijk, wiens naam vorig jaar ook nog even opdoemde als mogelijke opvolger van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO. Dat was nog voordat Hamers zijn vertrek had aangekondigd. “Na een breed en zorgvuldig selectieproces zijn we verheugd om Steven te presenteren als onze nieuwe CEO. Hij heeft laten zien dat hij over de juiste combinatie van ervaring, leiderschapskwaliteiten en inzicht in de activiteiten van ING beschikt om het bedrijf naar een nieuwe fase te leiden.” 

Een nieuwe fase? Ja en nee. Natuurlijk markeert het vertrek van Hamers een nieuwe periode in de geschiedenis van ING. Tegelijkertijd wil Van Rijswijk actief voortborduren op de reeds ingezette strategie en de positie van ING als één van de leidende digitale banken in Europa verder wil versterken. Dat is alleszins logisch, want Van Rijswijk is één van de architecten van het huidige beleid. 

“Ik ben trots en dankbaar voor het vertrouwen dat de raad van commissarissen in mij uitspreekt”, aldus Van Rijswijk, die de vertrekkende Hamers uitgebreid bedankt voor zijn inspanningen. Op zijn beurt feliciteert Hamers Van Rijswijk met de benoeming: “Na vele jaren met hem te hebben samengewerkt ben ik ervan overtuigd dat hij het huidige beleid krachtig voortzet en zorgt dat ING goed voorbereid is op een digitale en mobiele toekomst.”

Logischerwijs moet ING nu op zoek naar een nieuwe risicodirecteur. Een belangrijke functie, nu banken sterk onder het vergrootglas liggen met betrekking tot het op orde van krijgen van antiwitwasbeleid. Financieel directeur Tanate Phutrakul neemt tijdelijk de verantwoordelijkheid waar vanuit het bestuur, Karst Jan Wolters het dagelijks bestuur.