Is nu hét moment om alternatieve financiering te omarmen?

08 juli 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij alternatieve financiering kijkt men verder dan geld lenen bij een bank. Door de jaren heen zijn er steeds meer vormen van alternatieve financiering bijgekomen. Factoring is er één van, waarbij ondernemers hun facturen overdragen aan een factormaatschappij in ruil voor directe liquiditeit. Rob Retèl, algemeen directeur van Bibby Financial Services, licht het belang hiervan verder toe.

2020 is nu al een uitdagend jaar voor de Nederlandse ondernemer. De coronacrisis houdt de wereld in z’n greep. Veel bedrijven kampen met de directe economische gevolgen van de uitbraak van het virus. Denk aan openstaande verkoopfacturen of orders die geannuleerd werden, terwijl de vaste lasten zoals brandstof, lease, huur, lonen en belastingen door blijven lopen. 

Door alle getroffen maatregelen, in Nederland maar ook in de rest van de wereld, is het voor veel ondernemers een grote uitdaging geworden om grip te houden op de cashflow. Nu de maatregelen rond Covid-19 langzaam maar zeker versoepeld worden, krijgen bedrijven weer de kans om op te starten en te zorgen voor voldoende werkkapitaal. Toch is het nog niet duidelijk of dat voor elke organisatie zo vlot zal verlopen.

Op zoek naar een langetermijnoplossing

De economische onzekerheid van de afgelopen maanden heeft een verlammend effect op bedrijven van elke omvang. De diverse steunmaatregelen van de overheid zijn gericht op kortetermijnoplossingen, zoals het compenseren van de loonkosten van medewerkers. Terwijl ondernemers juist nu op zoek zijn naar extra liquiditeit om de voortgang van het bedrijf zeker te stellen. 

Toegang hebben tot voldoende werkkapitaal is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat bedrijven voorbereid zijn op uitdagingen en efficiënt kunnen reageren op nieuwe kansen. Ook schuldeisers krijgen nu opnieuw de kans om hun slag te slaan en wachten het geschikte moment af om openstaande facturen afgelost te krijgen.

Nu is hét moment voor bedrijven om het aanbod van beschikbare alternatieve financierings- en ondersteuningsopties te overwegen zoals een lening bij de bank, factoring of een private lening. Hoewel een lening bij de bank een logische oplossing lijkt, blijkt dat toch niet altijd even makkelijk. Banken nemen maar beperkt risico als het gaat om investering in het mkb. Daarnaast is het vertrouwen in de sector sinds 2008 flink gekelderd.  

Gelukkig zijn er andere alternatieven die ondernemers een uitkomst kunnen bieden in uitdagende tijden. Factoring kan – als één van de nog steeds meer onbekende opties – een significant effect hebben op het succes van een organisatie. Met factoring worden facturen overgedragen aan een factormaatschappij, tegen een afgesproken percentage van de waarde van de facturen. 

Zo is er direct werkkapitaal om mee te ondernemen en de gewenste groei te realiseren. Om de liquiditeit te voorzien die nodig is om te groeien, bij te sturen en overnames te doen, of gewoon om te helpen bij het beheren van de dagelijkse handelsbehoeften. 

Voorbereiding op de realiteit na de crisis

Het biedt voor veel bedrijven een concurrentievoordeel omdat het vertrouwen er is dat de nodige middelen beschikbaar zijn en aankoopbeslissingen snel genomen kunnen worden. Juist in deze tijd van dreigende recessie is financiering voor bedrijven van levensbelang. Het is dan ook belangrijker dan ooit voor bedrijven om alternatieve financieringsopties te overwegen. 

Langzaam wordt het tijd voor de voorbereiding op de realiteit na de crisis. En dan zal alternatieve financiering, zoals factoring, zijn werkelijke waarde laten zien. In goede tijden stabiliseert factoring de cashflow van bedrijven en helpt het hen te groeien, in slechte tijden helpt het hen door de crisis heen en in tijden na een crisis helpt het hen weer op de rails te komen. Door te beseffen dat ook nu de volgende stap voor ieder bedrijf dichtbij is, kan alternatieve financiering bijdragen aan het weer laten opbloeien van de Nederlandse economie.