Flow Your Money: via slimme regels bankzaken beter beheren

23 juli 2020 Banken.nl

De Friese fintech-onderneming Flow Your Money beheert binnenkomende geldstromen en verdeelt deze automatisch over vooraf ingestelde doelen. Op die manier kunnen gebruikers ervoor zorgen dat ze minder snel voor verrassingen komen te staan en is altijd inzichtelijk welk bedrag nog vrij te besteden is. Flow verkreeg onlangs een PSD2-vergunning, waarmee ze transacties kunnen inzien én kunnen initiëren. De vergunningaanvraag werd begeleid door consultancybureau Enigma. 

Een fintech-onderneming, die verwacht je in de regio Amsterdam of wellicht ergens rond Eindhoven. Maar toch zeker niet in het Friese Tijnje, ingeklemd tussen de hotspots Uilesprong en Terwispel. Desalniettemin is Tijnje de geboorteplaats van fintech-bedrijf Flow Your Money – kortweg Flow – waarmee gebruikers op innovatieve wijze regels kunnen instellen die inkomsten automatisch budgetteert en prioriteert. Flow noemt dit ‘pré-boekhouden’.

Geen verrassingen meer

Initieel is de dienst ontworpen voor zzp’ers. Volgens oprichters Niels Mulder en Daan van Klinken komt het regelmatig voor dat inkomsten relatief snel weer worden uitgegeven aan allerlei zaken die niet per se de hoogste prioriteit hebben. Dat kan problemen geven als een grotere uitgave zich aandient, zoals bijvoorbeeld de periodieke omzetbelasting of de jaarlijkse belastingafdracht. En dat is exact waar Flow zich op richt. Zodra een rekening betaald is stuurt de achterliggende technologie het geld bij binnenkomst automatisch naar de juiste posten. Zodoende is er nooit geld tekort voor de echt belangrijke posten, mits er in zijn algemeenheid natuurlijk voldoende geld binnenkomt. Maar ook voor reguliere consumenten en voor bedrijven in het algemeen kan Flow meerwaarde bieden.

In de basis lijkt het enigszins op het principe van virtuele spaarpotjes, die steeds meer banken binnen hun mobiel bankieren apps aanbieden. Het verschil is echter dat gebruikers vooraf regels kunnen instellen welke posten prioriteit hebben. Dat zullen in principe meestal de vaste lasten zijn. “Een freelancer kan bijvoorbeeld instellen dat de inkomstenbelasting na elke betaalde factuur automatisch opzij wordt gezet. De app berekent hoe hoog dit bedrag moet zijn. Dankzij de betaalinitiatiefunctie kan dit bedrag automatisch naar een andere eigen rekening worden overgemaakt waardoor potjes niet slechts virtueel blijven”, aldus Flow.

PSD2-vergunning

Een rondje langs de Nederlandse banken leverde volgens de oprichters enthousiaste reacties op. Om alles werkend te krijgen was echter wel een PSD2-vergunning nodig, zowel om transacties in te kunnen zien (AISP) als om betalingen te kunnen initiëren (PISP). Flow is één van de eerste Nederlandse bedrijven die over allebei beschikt. 

Tijdens het vergunningaanvraagtraject kreeg Flow ondersteuning van consultancybureau Enigma, tevens één van de investeerders in het project. “We zijn ontzettend trots dat we dit met Flow hebben bereikt. De primaire reden van PSD2 is het stimuleren van nieuwe innovaties en Flow past perfect binnen dat plaatje”, aldus Paul Jans, directeur van Enigma. 

Online bank Bunq is op het moment van schrijven de enige bank waar Flow al live is. Andere Nederlandse volgen op korte termijn. Het is de bedoeling dat de applicatie ook voor andere Europese banken beschikbaar moet komen. 

Meer over Enigma Payments Consulting
Profielpagina
Enigma Payments Consulting is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.