ING neemt stevige maatregelen om winstgevendheid op peil te houden

05 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING schrapt zo’n duizend – voornamelijk internationale – banen binnen de zakentak. Tegelijkertijd staakt de bank een omvangrijk softwareproject dat achter de schermen voor meer uniformiteit moest zorgen. Het zijn enkele stevige maatregelen die de oranje bank aankondigt tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Een kwartaal waarover ING €788 miljoen winst maakte en waarin de stroppenpot minder fanatiek gevuld hoefde te worden dan in het vorige kwartaal.

Vanwege de huidige situatie zijn de presentaties van de kwartaalcijfers spannender dan gewoonlijk. Hoe hard gaat de klap zijn, dat is de vraag die bij velen leeft. De uitkomst kan enerzijds zorgen voor aanhoudende moedeloosheid, of anderzijds voor toch een lichte vorm van optimisme. Het is hoe dan ook een kwestie van perspectief, maar kijkend naar de cijfers over Q3 mag ING opgelucht ademhalen. 

Waar het normaliter vrij gangbaar is om de resultaten van Q3 te vergelijken met die van Q3 in het jaar ervoor, is het deze keer extra interessant om het voorgaande kwartaal er bij te pakken. Het vorige kwartaal was immers het eerste volledige kwartaal dat door de coronacrisis geteisterd werd. 

  • De nettowinst van ING over Q3 2020 komt uit op €788 miljoen. 
  • Dat is ruim 40% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 163% hoger dan in het eerste volledige corona-kwartaal. 
  • ING stort €469 miljoen bij in de stroppenpot. Dat is ‘slechts’ ruwweg een derde van wat men het vorige kwartaal reserveerde. 
  • ING verwelkomde 213.000 nieuwe rekeninghouders en €3,4 miljard aan extra spaartegoeden.
  • De interne ambitie voor de hoogte van kapitaalratio CET1 daalt van 13,5% naar 12,5%. Dat is nog altijd twee procentpunt (of eigenlijk 1,99) boven de ‘Maximum Distributable Amount’ (MDA) van 10,51%. 

“De pandemie blijft op elk vlak een significante impact houden, met een tweede golf die in Europa en de VS extra druk zet op consumenten en bedrijven. Terugkijkend op de resultaten van ING in het derde kwartaal waren deze bestendig”, aldus een licht optimistisch gestemde topman Steven van Rijswijk. “In ben trots op hoe ING omgaat met deze uitdaging.”

Ondanks de relatieve tevredenheid over resultaten is ING er niet gerust op en worden er stevige maatregelen genomen. De eerste betreft het schrappen van duizend banen binnen de internationale zakelijke tak. In Zuid-Amerika en in Azië zullen enkele kantoren gaan sluiten, het is dus ook daar waar de grootste klappen zullen vallen. Deze ontwikkeling staat symbool voor het streven om meer dichtbij huis zaken te doen.

Maggie

Een andere maatregel betreft het stopzetten van digitaliseringsproject Maggie, een erfstuk van de naar UBS vertrokken Ralph Hamers. Het doel van Maggie was de samensmelting van technologieplatformen in Italië, Spanje, Frankrijk en Tsjechië. Hamers bedacht hiervoor de term ‘One Bank’, daarmee doelend op een organisatie die opereert via één master-platform voor hypotheken, zakelijke dienstverlening en internetbankieren. Zonder verkokering, met minder bureaucratie en draaiend op de nieuwste technologie. Het uiteindelijk resultaat zou een besparing zijn van een half miljard euro per jaar.

Maggie heeft ondertussen al honderden miljoenen gekost, maar is nog steeds niet op het gewenste niveau en zo te oordelen ook niet in de buurt daarvan. Het FD schreef afgelopen jaar al eens over het Belgische deel van het project, getiteld ‘Orange Bridge’. Ook daar liep het niet van een leien dakje, niet op technisch vlak, maar evenmin op cultureel vlak. Van Rijswijk heeft daarom besloten deze gordiaanse knoop door te hakken en Maggie in de ijskast te plaatsen. In dit geval doet Maggie dus niet de rest. ING schrijft €140 miljoen af op het project.