Facebook doopt cryptoproject ‘libra’ om tot ‘diem’

03 december 2020 Banken.nl

Facebook kondigde vorig jaar aan te werken aan een eigen digitale munt, die mondiaal te gebruiken zou zijn. Uiteraard via de platformen van Facebook, waartoe bijvoorbeeld ook WhatsApp behoort. De munt werd libra gedoopt. Aanvankelijk had het project veel partners uit de financiële sector, maar die trokken zich stuk voor stuk terug wegens zorgen over de betrouwbaarheid. Het is nog onbekend of afrekening met het verleden de hoofdreden is, maar Facebook geeft de munt een nieuwe naam: diem.

Facebook is één van de grote namen uit de tech-wereld die geleidelijk zijn invloed in de financiële sector aan het uitbreiden is. Het bedrijf heeft met Facebook Pay en WhatsApp Pay al twee eigen betaaldiensten, maar werkt sinds vorig jaar zelfs aan een eigen munt. Die munt zou een leidende rol moeten gaan spelen in de financiële wereld en ook miljoenen mensen die nu geen toegang hebben tot bankdiensten opnemen in het financiële systeem.

Die munt kreeg de naam libra en aanvankelijk was er ook vanuit de industrie behoorlijk wat belangstelling voor om mee te doen. Die interesse kalfde tamelijk snel af. In slechts een week tijd keerden vorig jaar Mastercard, Visa en PayPal zich af van het project. Ook vanuit centrale banken was er argwaan. “Het is een echte poging van grote bedrijven om de rol van centrale banken te spelen”, aldus een directielid van de ECB. 

Achter de schermen heeft Facebook echter niet opgegeven aan stug doorgewerkt aan de munt, die gekoppeld wordt aan de Amerikaanse dollar. Alleen krijgt het beestje wel een nieuwe naam: ‘diem’. Volgens de gangbare uitleg is ‘diem’ het Latijnse woord voor ‘dag’, als in ‘carpe diem’. Opmerkelijk is wel dat Facebook dan gekozen heeft voor de vierde naamval van het woord. In de meest basale vorm is ‘dag’ in het Latijn namelijk ‘dies’. Saillant is ook dat diem weer een anagram is van ‘dime’, een munt van tien dollarcent.

Algemeen wordt aangenomen dat Facebook voor een nieuwe naam gekozen heeft om af te rekenen met het besmette verleden, een verleden dat nog geen twee jaar omspant. Volgens de makers wordt met de diem meer recht gedaan aan de zorgen van toezichthouders, één van de voorname redenen waarom het met de libra snel fout liep. In tegenstelling tot andere cryptomunten zal de diem niet zo volatiel zijn, omdat deze gekoppeld is aan de dollar. De verwachting is dat Facebook de munt begin 2021 gaat lanceren.