Freddy Forger van vermogensbeheerder Stoic: “We worden in feite betaald om niets te doen”

23 februari 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Freddy Forger (45), een van de partners binnen Stoic, heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt van zeer actieve beurshandelaar tot een ultra-passieve vermogensbeheerder. Met Stoic wil Forger de markt voor vermogensbeheer openbreken. “Actief handelen is nauwelijks nog te doen, omdat alle informatie binnen een nanoseconde beschikbaar is voor iedereen.” 

Vanwaar de naam Stoic?

Freddy Forger vertelt: “De naam komt van het stoïcisme, de oude filosofische school die heel veel overlap heeft met onze beleggingsfilosofie die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Een belangrijk vraagstuk in het Stoïcisme luidt: in hoeverre laat je jezelf door je emoties leiden? Ook in de financiële wereld is het evident dat emoties een enorme rol spelen. Onze klanten hebben vaak met hard werken een vermogens vergaard, dus daar komt veel ‘gevoel’ bij kijken. Dan is het goed om er een partij zoals Stoic als buffer tussen henzelf en het geld te zetten die emotieloos tegenover dat vermogen staat. Wij zijn een soort toezichthouder die zich totaal niet laat leiden door de waan van de dag en de bekende emoties zoals angst en hebzucht. 

“Ik zeg ook wel eens: Iedereen kan een laptop pakken, een rekening bij de BinckBank openen en een paar indexfondsen kopen. We raden iedereen aan om dat te doen, want dat is gewoon de verstandigste manier om je geld veilig weg te zetten. Maar om er vervolgens helemaal niet meer aan te komen, tja, dat is ontzettend moeilijk als het je eigen geld is. Platgeslagen zou je kunnen zeggen: wij worden in feite betaald om niets te doen. Maar dat blijkt uiteindelijk heel erg waardevol te zijn.” 
Freddy Forger, Stoic

Dat is wel een interessant businessmodel: een bedrijf waarbij je niks hoeft te doen.

Freddy, lachend: “Het is natuurlijk expres een beetje een semantisch tegenwicht tegen wat traditionele vermogensbeheerders zeggen te doen. Bij hen hoor je het verhaal dat ze met allerlei modellen en analisten kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren op de beurs. Ze gaan bij bedrijven langs en ze liggen bij wijze van spreken bij de Apple Store voor de deur om te kijken hoeveel nieuwe iPhones er worden verkocht. Dat doet mij dus denken aan een marktkraam waar enorm veel met dozen wordt geschoven, waardoor het allemaal heel interessant lijkt voor de klant. Die denkt immers: ‘Hé, daar gebeurt wat!’ 

“Om hier tegenwicht tegen te bieden zeggen wij juist: leuk, maar onderaan de streep kost dit alleen maar rendement. Dit is dus een zeer aantrekkelijk businessmodel voor de beheerders, maar totaal niet voor de klant zelf. Daarom scheppen wij er genoegen in om op de klantvraag ‘wat doen jullie allemaal’ te antwoorden met: ‘Niets’. 

“Want: ik kan wel heel druk en ingewikkeld gaan doen om u het idee te geven dat u het zelf niet kunt. Maar dat is precies het sprookje dat we proberen door te prikken. Iedereen kan in principe doen wat wij doen. Als iemand er om vraagt, dan zijn we bereid om direct de ISIN-codes van onze fondsen te geven. Kun je ze zelf opzoeken. Maar in de praktijk blijkt dat het onmogelijk is voor mensen om 10 of 15 jaar lang helemaal niets te doen en van hun geld af te blijven. Daarom helpen wij daarbij. 

Was je altijd al zo’n groot fan van passief beleggen?

“In tegendeel. Na mijn studie Strategisch Management aan de economiefaculteit van de UvA, ben ik mijn carrière zelfs begonnen op de beurs. Een vriend van me werkte destijds op de optiebeurs en nodigde me uit om eens langs te komen. Ik kwam daar en zag allemaal kerels gillen, schreeuwen en wapperen met papiertjes. Ik dacht toen: ‘dit vind ik wel wat!’ Zo ben ik bij AOT terecht gekomen. Als econoom is dat fantastisch, want alles wat er in de wereld speelde zag je direct voor je neus op het scherm gebeuren. 

“Ik dacht toen dat ik enorm slim was en de markt heel goed kon aanvoelen. Maar naarmate de computer steeds meer zijn intrede deed, kwam ik erachter dat ik niet zozeer slimmer was, maar dat ik simpelweg een tijdsvoorsprong had. Als ik op mijn Bloomberg-scherm een winstwaarschuwing van Philips zag, dan had ik de aandelen Philips al verkocht, voordat de consument thuis het op Teletekst kon lezen. 

“Met de komst van computertechnologie, zo rond 2000, verdween de tijdsvoorsprong als sneeuw voor de zon en het werd dus steeds moeilijker om geld te verdienen. Je ziet anno nu dan ook dat partijen zoals IMC en Flow Traders, die de hoekmanfunctie hebben overgenomen, slechts flinterdunne marges maken."

"Echter, door de enorme volumes die ze draaien met hele goede infrastructuur blijft er onderaan de streep toch voldoende over. Maar dat is natuurlijk compleet iets anders dan te stellen dat je altijd precies weet te voorspellen welk aandeel je moet hebben. Dat is dan ook de reden dat ik helemaal ben afgestapt van het actief beleggen. Mijn stelling is: actief handelen is nauwelijks nog te doen, omdat alle informatie binnen een nanoseconde beschikbaar is voor iedereen.”