Amazon opent eerste kassaloze winkel in Londen

16 maart 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Amazon heeft onlangs voor het eerst buiten de Amerikaanse landsgrenzen een volledig kassaloze winkel geopend. In de zogeheten ‘Amazon Fresh’-winkel in de Londense wijk Ealing kunnen klanten simpelweg naar buiten wandelen zodra zij klaar zijn met hun boodschappen. De betaling wordt automatisch van hun rekening afgeschreven.

De ‘just walk out’-techniek wordt al sinds 2018 in Amazon Go winkels in de Verenigde Staten gebruikt. De techniek maakt gebruikt van sensoren, camera’s en kunstmatige intelligentie om bij te houden welke producten uit de schappen worden gehaald. Deze worden vervolgens automatisch geregistreerd via een Amazon- app. Wel moeten klanten zichzelf bij binnenkomst identificeren door een barcode in de app te scannen.

Techniek geperfectioneerd

Volgens de BBC is de techniek de afgelopen tijd dusdanig verbeterd, waardoor er zelfs onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende bloemboeketten, tijdschriften en wenskaarten. Ook zou de techniek in staat moeten zijn om te registreren wanneer producten teruggelegd worden.

Amazon stelt dat de verzamelde data tot maximaal dertig dagen wordt gekoppeld aan het Amazon-account van een klant. In Nederland experimenteert Albert Heijn ook met kassaloze winkels. Zo introduceerde de supermarktketen in 2018 het ‘tap to go’ systeem en stond er in 2019 een ‘pop-up robotsupermarkt’ op Schiphol. Ook deed Albert Heijn in dat jaar samen met ING een proef met kassaloos winkelen.