Nieuwe podcastserie schijnt licht op de schimmige strijd tegen witwassen

17 maart 2021 Banken.nl

De financiële sector is verwikkeld in een verhitte strijd met criminelen. Niet minder dan 8.000 bankmedewerkers houden zich vandaag de dag bezig met de jacht op witwassers. Het strijdveld is echter zo complex dat het zelfs voor hen lastig blijkt het overzicht te behouden. In de eerste educatieve podcastserie van de Leaders in Finance Academy nemen kopstukken uit de Anti Money Laundering-keten luisteraars aan de hand door de schimmige wereld van het witwassen.

Voor wie het nieuws volgt was er de afgelopen jaren geen ontkomen aan: de bankensector is in de greep van de strijd tegen witwassen. De kranten stonden bol van de schandalen – van de Panama Papers tot de Russische Laundromat.

Inmiddels zijn de banken flink wakker geschud en maken ze overuren om hun Anti Money Laundering (AML)- en Customer Due Diligence (CDD)-processen op orde te krijgen. Daarbij wordt de inzet van geavanceerde technologie gecombineerd met AML-professionals: het AML-personeel was de afgelopen jaren niet aan te slepen.

Met veel nieuwe medewerkers lijken de banken de inhaalslag inmiddels aardig te hebben gemaakt. Voor deze kersverse witwasbestrijders blijkt het echter een hele uitdaging om de complete AML-keten te overzien.

Nieuwe podcastserie schijnt licht op de schimmige strijd tegen witwassen

Om hen te helpen in hun professionele ontwikkeling heeft de Leaders in Finance Academy nu ‘Anti Money Laundering’ uitgebracht: een educatieve podcastserie die geheel in het teken staat van de strijd tegen het witwassen. In zes afleveringen worden luisteraars door zeventien kopstukken uit het veld wegwijs gemaakt in de schimmige wereld van witwassen én de complexe keten van witwasbestrijders.

Daarbij passeert alles de revue. Denk aan de poortwachtersfunctie van bankmedewerkers, maar ook aan de geraffineerde werkwijze van criminelen en de manier waarop de samenleving daarmee wordt ondermijnd. De serie duikt in het verleden – waarin Al Capone letterlijk wasserettes gebruikte om geld wit te wassen – én kijkt vooruit naar de toekomst van witwasbestrijding, waarin technologie en internationale samenwerking een steeds grotere rol zullen spelen.

Aan het woord komen onder meer Wim Mijs (CEO European Banking Federation), Anita van Dis (Landelijk Coördinator Afpakken bij het OM), Jeroen Rijpkema (Voormalig Kwartiermaker en tijdelijk bestuurder bij Transactie Monitoring Nederland), Remy Jansen (Hoofd Integriteitstoezicht bij DNB), Jeroen Toor (Teamchef bij FIU Nederland en portefeuillehouder PPS binnen de FIU), Wil van Gemert (voormalig Adjunct-directeur bij Europol), Brigitte Unger (Hoogleraar Economie), Roald van der Linde (Tweede Kamerlid) en Pieter Tops (Hoogleraar Ondermijningsstudies en Lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie).

Leaders in Finance Academy

De Anti Money Laundering-podcastserie is de eerste 'Insight' van de Leaders in Finance Academy (LIFA), een nieuw samenwerkingsverband van Banken.nl en Leaders in Finance, de wekelijkse podcast waarin Jeroen Broekema in gesprek gaat met leiders in de financiële sector.

De Leaders in Finance Academy is opgericht voor professionals uit de financiële dienstverlening. Via educatieve podcasts – te beluisteren vanuit de eigen LIFA-podcastapp – worden zij meegenomen in de talloze ontwikkelingen in een branche die volop in beweging is. Denk naast de witwasbestrijding onder meer aan de voortdenderende digitalisering, de druk op bijzonder beheer-afdelingen ten tijden van corona, de hervorming van het pensioenstelsel en de impact van de ESG’s op de financiële sector.

“Er gebeurt zoveel in de financiële sector dat het nauwelijks meer is bij te benen”, legt Broekema uit. “De Leaders in Finance Academy helpt professionals uit de branche daarbij. We hebben de Academy opgericht omdat wij geloven in de podcast als medium om te leren.”

Dat leren vindt plaats aan de hand van ‘Insights’: podcastseries waarin telkens één thema centraal staat. Elke Insight bestaat uit een aantal afleveringen waarin alle facetten van dat thema uitgebreid aan bod komen. “Visies, feiten en meningen worden door topsprekers uit de sector toegelicht. Luisteraars krijgen hierdoor vanuit verschillende perspectieven een brede kijk op vaak complexe onderwerpen”, aldus Broekema.

Leaders in Finance Academy e-book - Insight over AML

Kennispartners

Voor elke Insight werkt LIFA samen met kennispartners. Bij de Anti Money Laundering-serie zijn dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Talent&Pro.

Als belangenbehartiger van de Nederlandse bankensector zet de NVB zich in voor een sterk, gezond en internationaal concurrerend bankwezen in Nederland, en is daarmee een belangrijke speler in de strijd tegen witwassen. In het kader van die strijd ondersteunt de NVB de Leaders in Finance Academy in haar missie om professionals in de branche wegwijs te maken in de wereld van AML.

Talent&Pro biedt traineeships in de financiële dienstverlening aan. Directielid Ronald Hensen legt uit dat de ontwikkeling van de talenten daarin centraal staat. “We hebben een business unit van 200 CDD-analisten die elke dag bezig zijn om het maximale uit zichzelf te halen. Als organisatie investeren we in onze professionals met een mooi opleidingstraject dat hen in elke fase van hun carrière voorziet van relevante kennis en vaardigheden. Daarom vonden wij het heel mooi om kennispartner te worden van deze educatieve podcastserie.”

Zowel qua vorm als op inhoud is de AML Insight volgens Hensen een mooie aanvulling: “We vonden dat er voor individuele medewerkers meer inzicht moest komen in de gehele antiwitwasketen. Daarnaast zien we door corona ook steeds meer een vorm van blended learning ontstaan. Daarin is de toevoeging van podcasts – waarmee je tijd- en plaatsonafhankelijk zelf kunt bepalen wanneer je kennis tot je neemt – volgens ons zeer waardevol.”

Voorproefje

Alle zes de afleveringen van de Insight over Anti Money Laundering zijn nu te beluisteren. Benieuwd naar een voorproefje? Luister hier:

Ondertussen zijn ook de volgende Insights al volop in ontwikkeling. De tweede serie gaat over Bijzonder Beheer – een zeer actueel thema in de voortslepende coronacrisis, waarin steeds meer bedrijven het water aan de lippen staat. De derde serie staat in het teken van Open Finance, een ontwikkeling die de digitalisering van banken nóg verder versnelt en de branche de komende jaren een ander gezicht zal geven.