Bitcoin steekt goud naar de kroon als digitale reserve asset

29 maart 2021 Banken.nl

Volgens een recent rapport van Bloomberg Intelligence zit Bitcoin volop in het proces om goud te gaan vervangen als digitale reserve asset. Kort geleden zag de bekende cryptovaluta voor de vierde dag op rij winst die, later op de dag, kort voorbij de grens van $55.000 klom.

Toenemende vraag en verminderd aanbod betekent dat Bitcoin in potentie het prijsniveau van $100.000 kan bereiken, naarmate het een mondiaal geaccepteerde digitale reserve asset lijkt te worden, aldus het rapport. Het feit dat de waarde van Bitcoin vertienvoudigd is, terwijl het onder het vergrootglas ligt van US toezichthouders, suggereert een toenemende acceptatie van digitale valuta, zo stelt Bloomberg Intelligence.

De maatstaf voor crypto

In plaats van naar goud, obligaties en aandelen, vloeien fondsen weg naar dé maatstaf voor crypto, volgens het rapport. Dit lijkt te worden bewezen door Tesla – de grootste autofabrikant ter wereld – die bij een deel van zijn rijkdom wijst naar Bitcoin, aldus Mike McGlone, Commodity Strategist bij Bloomberg Intelligence. McGlone: “Het proces waarbij Bitcoin goud in portefeuilles vervangt, versnelt en we zien de balans doorslaan naar meer van hetzelfde.”

Bitcoin steekt goud naar de kroon als digitale reserve asset

Volgens McGlone onderscheidt het vaste Bitcoin ‘mining-schema’ zich van de meeste assets en markten met een onzekere vraag en aanbod, hetgeen betekent dat het kan worden gezien als een mondiale valutaopslag. “Hierbij zal het zijn beurswaarde voorbij zien gaan aan die van Amazon”, aldus McGlone.

De bevindingen van het rapport komen overeen met een recent onderzoek door JPMorgan, dat suggereert dat Bitcoin op de langere termijn door kan stijgen naar $146.000 wanneer het als ‘alternatieve valuta’ concurreert met goud.

De Wall Street-reus heeft plannen aangekondigd om obligaties uit te geven aan een groep van bedrijven waarvan ze denken dat ze, “direct of indirect, gerelateerd zijn aan cryptovaluta of andere digitale assets, inclusief die van Bitcoin Holdings, cryptovaluta-technologische producten, cryptovaluta mining producten, digitale transacties of handel in Bitcoin”.

Investeringsgekte

Augustus Carstens, General Manager van de Bank of International Settlements relativeerde onlangs de investeringsgekte rond Bitcoin: “Investeerders moeten zich realiseren dat Bitcoin volledig kan instorten”, waarschuwde hij terwijl Bitcoin zijn maximum voorraad van 21 miljoen munten nadert.

Het rapport van Bloomberg Intelligence – genaamd Outlook March Cryptos, Bitcoin making Gold redundant – onderstreept dat de laatste dertig jaar niet goed zijn geweest voor investeerders in grondstoffen. Daarnaast laat het rapport zien dat voortgaande elektrificering, het koolstofarm maken, en digitalisering wijzen op een groeiende rol voor Bitcoin.

Bloomberg Intelligence zegt dat de voorstanders voor goud voorzichtig zijn met het gunstige tij voor acceptatie van Bitcoin, waarmee ze het risico verhogen dat het edelmetaal overbodig wordt in een wereld die snel digitaliseert.

Lees ook: Bitcoin en cryptocurrencies kunnen financiële risico’s van fiatvaluta tegengaan