Duitse toezichthouder ziet bewijs voor valutafraude

23 mei 2014 Banken.nl

De Duitse toezichthouder BaFin heeft concrete bewijzen dat banken de markt voor internationale valuta hebben geprobeerd te manipuleren. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times. Uit het onderzoek van de Duitse toezichthouder BaFin kwam naar voren dat er is geprobeerd om te frauderen met verscheidene muntsoorten. Daarbij zou het vooral gaan om de kleinere valuta en niet om de dollar en de euro.

Nieuwe ronde miljardenboetes

Bankiers die met de Financial Times spraken zeiden bang te zijn dat de kwestie tot een nieuwe ronde van miljardenboetes voor banken zal leiden, zoals in het Libor-schandaal. De fraudezaak, die draaide om het manipuleren van de rente die banken elkaar betalen voor onderlinge leningen, heeft de internationale bankensector tot dusver al 5,8 miljard dollar aan boetes gekost.

Onderzoeken naar valutafraude

Toezichthouders wereldwijd zijn sinds afgelopen zomer onderzoeken gestart naar de beschuldigingen dat handelaren bij grote banken fraude hebben gepleegd bij het vaststellen van de valutakoersen. Martin Wheatley, directeur van de Britse toezichthouder FCA waarschuwde eerder dit jaar al voor de ernst van het ontluikende valutaschandaal, die een nieuwe dreun zou betekenen voor de toch al beschadigde reputatie van de bankensector.

Valuta fraude

Omvang groter dan Libor-fraude

Volgens Wheatley is de fraude met de wisselkoersen van een vergelijkbare omvang als de manipulatie van het rentetarief Libor.  Wheatley zei toen echter niet of de Britse toezichthouder ook over concrete bewijzen beschikten. Juristen betrokken bij verschillende onderzoeken beweren zelfs dat de valutafraude wellicht zelfs groter is als de Libor-fraude. Waar bij de Libor werd gefraudeerd met schattingen, gaat het bij de internationale valutamarkt om fysieke handel.

Dagelijkse markt van 5,3 biljoen dollar

Op de internationale valutamarkt wordt dagelijks voor zo’n 5,3 biljoen dollar verhandeld. Er wordt beweerd dat handelaren van grote banken zoals JP Morgan, Citigroup, Barclays en HSBC de koersen van munteenheden kunstmatig zouden aanpassen om zo veel mogelijk te verdienen aan de transacties.

Ook Zwitserse toezichthouder ziet aanwijzingen

De Zwitserse toezichthouder WEKO verdiept zich ook al in de beschuldigingen dat handelaren bij de banken UBS, Credit Suisse, Züricher Kantonalbank, Julius Bär, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays en Royal Bank of Scotland valutafraude hebben gepleegd. De toezichthouder liet eerder dit jaar ook al weten dat er aanwijzingen bestaan dat deze banken afspraken maakten om de valutakoers te manipuleren.