JP Morgan presenteert vijf factoren 'die de markt bewegen'

23 februari 2022 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

“Er is al veel gezegd en geschreven over de verschuiving in het beleid van de Fed, en dat is natuurlijk niet voor niets. Maar nu de markten bekomen van de door Fed veroorzaakte sell-off, is het tijd om op vijf andere belangrijke factoren te letten, die richting kunnen geven aan de markten.” Aan het woord is Grace Peters, Head of Investment Strategy EMEA bij JP Morgan Private Bank. In dit artikel neemt Peters vijf macrofactoren die 'de economische markt bewegen' onder de loep.

Een groeiende performance kloof in tech

Peters noemt ‘Tech’ een grote sector. Zo omvat het volgens de analist bedrijfsmodellen die variëren van de productie van  AMD-halfgeleiders, tot de productie van realityshows die op smart tv’s gestreamd worden (Netflix) en het online bestellen van spullen (Amazon). Peters stelt dat er dit jaar een scherpe scheiding in de jaarresultaten is geweest tussen enerzijds bedrijven die technologiehardware en – diensten producen en verkopen (zoals cloud computing), en anderzijds bedrijven die voor groei afhankelijk zijn van gebruikers (zoals social-media bedrijven).

Social-mediabedrijven zijn wereldwijd gemiddeld 40% in koers gedaald ten opzichte van de pieken, terwijl de eerste groep nog steeds in een opwaartse trend zitten. Voorbeelden van die halfgeleiderfabrikanten zijn Microsoft, Apple, Amazon (cloud) en Advanced Micro Devices. Meta (Facebook), Netflix en Spotify lieten juist dalingen zien.

JP Morgan presenteert vijf factoren 'die de markt bewegen'

“De verklaring voor de kloof in tech lijkt ons eenvoudig”, legt Peters uit. “Bedrijven hebben nog steeds volop cash en de behoefte hun technologieplatforms te upgraden, maar consumenten zijn het zat om zoveel tijd online door te brengen. Seizoen twee van Tiger King is het toch net niet.”

De Omicron-golf is aan het wegebben

Het is alweer ruim drie maanden geleden dat de Omicron-variant werd ontdekt: wereldwijd werden er in tien weken tijd 90 miljoen Covid-19 gevallen gemeld (meer dan in heel 2020). Een grote impact op de Amerikaanse economie lag in de lijn der verwachting, maar het werkgelegenheidsrapport was volgens Peters echter verrassend sterk. Zo kwamen er in januari 467.000 werknemers bij op de loonlijst en werden de cijfers voor december opwaarts herzien (van 199.000 tot 510.000 toegevoegde banen).

De analist stelt dat bedrijven zich aan de Covid-golven aanpassen. “De CFO van het Amerikaanse bedrijf Old Dominion Freight vergeleek het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van Covid zelfs met het slechte seizoensweer dat in de winter de werkzaamheden beïnvloedt. Vanuit economisch oogpunt wijst dit erop dat het bedrijfsleven en gewoon mee moet leven.”

Negatieve rentes smelten weg in Europa

Peters legt uit dat de Europese Centrale Bank de inflatievooruitzichten naar boven heeft bijgesteld. Tevens wijst ze erop dat ECB-president Christine Lagarde een renteverhoging dit jaar niet uitsloot. “De obligatierente in de eurozone schoot daarna omhoog en het wereldwijde obligatiesegment met negatieve rente kelderde, voor het eerst sinds 2018 tot bijna $6 biljoen.”

In december 2020 had dit segment nog een omvang van meer dan $18 biljoen. Peters legt uit dat als de obligatierentes stijgen, obligaties weer interessant kunnen worden voor (nieuwe) beleggers. “Kansen in vastrentende kernproducten waren de afgelopen jaren schaars”, aldus de analist.

De autosector kan zich opmaken voor een opleving

De autosector wordt door Peters als een van de interessantste sectoren ter wereld aangemerkt. “Ford zou naar verluidt zo’n $20 miljard uitgeven om zijn opmars in elektrische voertuigen te versnellen en heeft een deal aangekondigd met Sunrun om zijn elektrische f-150’s te integreren met zonne-energie. Het aandeel Ferrari steeg nadat de verscheping van zijn luxewagens met 22% was gestegen.” Tegelijkertijd merkte General Motors op dat de tekorten aan halfgeleiders – die de verkoop hebben gehinderd – bijna zijn opgelost.

Peters stelt dat sommige macrocijfers erop lijken te wijzen dat de bevoorradingsproblemen aan het verbeteren zijn. De analist noemt de Duitse autoproductiecijfers bemoedigend en ook de Britse autoverkopen zou een sterke maand kennen. De Amerikaanse autoverkopen stegen in januari met 208.000 voertuigen (de sterkste maand sinds mei 2020) richting een jaartrend van 15 miljoen voertuigen. “De autosector kan daarmee een belangrijke bron van opwaarts potentieel voor de economie worden.”

De huizenmarkt lijkt zich door de hogere rente heen te slaan

Hoewel de hypotheekrente in de VS op het hoogste niveau van het pandemietijdperk staat, zijn er volgens Peters tot dusver weinig tekenen dat de huizenmarkt vertraagt. Het slechte nieuws is volgens de analist dat de tekorten aan materialen aanhouden. “Huizenbouwers kunnen de vraag naar nieuwe huizen niet bijbenen. Dit zou de Amerikaanse woningmarkt in ieder geval de rest van het jaar moeten ondersteunen.”

“Al met al wijzen deze ontwikkelingen op een levendige cyclus”, concludeert Peters. “De digitale transformatie van de wereldeconomie houdt momentum, zelfs als de fysieke wereld weer opengaat. Centrale banken zijn in beweging om de gerealiseerde inflatie te bestrijden, een dynamiek die tijdens de vorige cyclus niet is vertoond.”

“De vraag naar grote duurzame goederen, zoals auto’s en woningen, is sterk, terwijl de consumentenbalansen solide blijven. Ondanks de verkrapping door de centrale banken zijn er nog heel wat kansen voor beleggers, maar de spreiding onder de oppervlakte zal groot blijven”, besluit de analist van JP Morgan.