JP Morgan introduceert 'mijlpaal': 80-urige werkweek voor junior analisten

20 september 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Goed nieuws voor junior analisten van JP Morgan die gebukt gaan onder de torenhoge werkdruk. De Amerikaanse bank heeft een limiet ingesteld van maximaal 80 werkuren per week.

De ingreep van JP Morgan is een reactie op al langer bestaande zorgen over de (te) hoge werkdruk in de sector. Zo ontving Goldman Sachs in 2021 al veel kritiek nadat junior bankiers klaagden over 100-urige werkweken. Dit leidde destijds tot extra vrije dagen en de belofte van meer vakantie, al bestonden er toen al twijfels of dit echt het probleem zou oplossen.

Ook JP Morgan kwam met maatregelen. De Amerikaanse bank gaf zijn junior analisten een werkvrije periode van vrijdag 18:00 tot zaterdag 12:00, evenals de garantie van één volledig vrij weekend per kwartaal.

JP Morgan introduceert 'mijlpaal': 80-urige werkweek voor junior analisten

Daar komt nu dus de 80-urige werkweek bovenop. Er geldt echter wel een belangrijke uitzondering: wanneer er sprake is van 'live deals' moeten bankiers beschikbaar blijven voor ‘intensieve en tijdkritische’ taken.

Bank of America

Naast JP Morgan heeft ook Bank of America verdere maatregelen genomen. De bank kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws vanwege de onverwachte dood van een 35-jarige werknemer – vermoedelijk door de te hoge werkdruk. Een nieuw tijdregistratiesysteem waarmee jonge bankiers hun werktijden nauwkeuriger moeten rapporteren moet de werkdruk verlichten.

Het systeem, dat door sommige medewerkers sceptisch wordt ontvangen, maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in hoeveel capaciteit bankiers nog hebben en welke senior managers verantwoordelijk zijn voor het toewijzen van werk. Deze informatie moet helpen om overbelasting te signaleren en voorkomen.