Brits open banking systeem passeert grens van vijf miljoen gebruikers

04 maart 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Er zijn inmiddels meer dan vijf miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk die banken toestemming hebben gegeven om hun gegevens te delen met derde partijen. Experts leggen uit dat de aankomende belastingaangiftes ervoor zorgden dat er in januari maar liefst een half miljoen open banking-gebruikers bijkwamen.

De nieuwe cijfers – gebaseerd op de gepresenteerde gegevens van de negen Britse banken met een PSD2-licentie – weerspiegelen volgens analisten een gezond traject. Het duurde bijvoorbeeld tien maanden om het aantal gebruikers te laten groeien van één naar twee miljoen in 2020. Daarentegen duurde het slechts vier maanden om van vier naar (meer dan) vijf miljoen te groeien.

Bij de presentatie van de resultaten legt de Open Banking Implementation Entity (OBIE) uit dat er alleen in januari al meer dan 625.000 extra gebruikers bijkwamen. Een belangrijke factor in deze explosieve groei speelde de mogelijkheid om de belastingaangifte middels een open banking-optie van de Britse belastingdienst te betalen. Het aantal open banking-gebruikers steeg in januari 2022 met 19,3% ten opzichte van december 2021.

Brits open banking systeem passeert grens van vijf miljoen gebruikers

Een blijvertje

Volgens David Beardmore, Ecosystem Development Director bij OBIE, tonen de cijfers niet alleen aan dat de adoptie van open banking toeneemt, maar ook dat het systeem voor de bancaire sector een blijvertje is.

“Dit is positief nieuws voor de gehele open banking community: de fintech-bedrijven die de systemen hebben ontwikkeld, investeerders die hen ondersteunt hebben en de overheid die blijft zoeken én ontdekken hoe open banking het beste geïmplementeerd kan worden ten behoeve van de maatschappij.”