Week van het geld - van doekoe tot digi
Niemand minder dan Koningin Maxima – in het bijzijn van minister van Financiën Sigrid Kaag – opende de landelijke Week van het geld 2022. Met de elfde editie (Van doekoe tot digi) is er extra aandacht voor de toenemende digitalisering van geld en veilig (online) bankieren. Het gesprek met ouders en op school over het verstandig omgaan met geld is belangrijk, benadrukte de koningin bij de kick-off van de educatieve week.
Banken hechten er groot belang aan om kinderen voor te bereiden om vanaf hun achttiende financieel zelfredzaam te zijn. Om die reden trekken honderden collega’s van banken – vanaf deze week tot half juni – de klassen in om een gastles voor Bank voor de klas te geven. Zo ook Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, die een gastles gaf op basisschool de Driemaster in Almere.
Nieuw dit jaar is dat het bankenprogramma Bank voor de Klas wordt uitgebreid met lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs (Ik en geld quiz) en het middelbaar beroepsonderwijs (Ken je bankzaken). Dit zijn online activatietools die de kennis van jongeren toetsen over veilig bankieren, bijvoorbeeld in wat zogenoemde geldezels zijn. Daarnaast bieden de tools handvatten om aan de slag te gaan met eventuele financiële kennis en vaardigheden die ze missen.
“Helaas worstelen steeds meer jongvolwassenen met problematische schulden”, legt de NVB uit over zijn keuze om het lesprogramma uit te breiden. “Tijdig het gesprek voeren over geld is dus superbelangrijk. Banken willen dat iedereen met genoeg kennis van geldzaken de maatschappij instapt.”
Pilot
Naast het reguliere programma voeren de banken ook een gezamenlijke pilot uit voor het mbo. Met een speciale lesbrief kunnen mbo-docenten zelf een les geven, waarna zij een gastles kunnen aanvragen van een speciaal opgeleide budgetcoach van een bank. De coach gaat vervolgens met de studenten in gesprek, onder andere over veilig bankieren, het vragen om hulp bij financiële problemen en (het voorkomen van) schulden. Tevens wordt er praktische hulp geboden waar nodig.
De pilot wordt op 15 juni afgesloten middels een slotdialoog tussen mbo-studenten en een aantal directieleden van banken. “De sessies geven bestuurders de kans om te luisteren naar de stem van de generatie van de toekomst. Dit geeft waardevolle inzichten hoe banken jongeren kunnen helpen op hun weg naar achttien jaar en financiële verantwoordelijkheid”, aldus de NVB. Deze dialogen zijn gepland op vier mbo-scholen in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.